Els membres de la Mesa de la XI Legislatura moments abans d'entrar al TSJC per començar el judici el passat mes de juliol / Marc Puig
Els membres de la Mesa de la XI Legislatura moments abans d'entrar al TSJC per començar el judici el passat mes de juliol / Marc Puig

Esquerra Republicana presenta amb JxCat i la CUP un text en defensa de la inviolabilitat parlamentària, la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats i les diputades

La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya rebutja la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra els membres de la Mesa de la XI legislatura Lluís M. Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó.

La Junta de Portaveus constata que els membres de la Mesa de la XI legislatura han estat condemnats i condemnades per haver complert amb les seves funcions reglamentàries, permetent la tramitació de totes les iniciatives promogudes pels diputats i les diputades de la cambra.

La Junta de Portaveus se solidaritza amb els condemnats i les condemnades, així com amb l’exdiputada Mireia Boya que, malgrat haver estat absolta, ha hagut de patir un procés judicial injust, i el diputat al Congrés Joan Josep Nuet, pendent encara de ser jutjat pel Tribunal Suprem pels mateixos fets.

La Junta de Portaveus considera que la sentència del TSJC evidencia l’enorme injustícia de l’empresonament de la presidenta Carme Forcadell. La condemna a 11 anys i mig de presó per un delicte de sedició, per exactament els mateixos fets que ara han comportat una pena per desobediència, és una aberració jurídica i una anomalia democràtica que demostra que la presidenta Forcadell va ser jutjada per qui és i no pel que va fer.

En aquest sentit, la Junta de Portaveus reclama l’alliberament immediat de la presidenta Forcadell, així com de tots els presos i preses polítiques i el lliure retorn dels exiliats i les exiliades.

La Junta de Portaveus considera incompatible amb la separació de poders i la inviolabilitat parlamentària que els tribunals pretenguin censurar el debat al Parlament de Catalunya. Un Parlament ha de poder debatre de tot, sense més límits que la voluntat dels diputats i les diputades escollits democràticament per la ciutadania.

La Junta de portaveus constata que l’argument de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per excloure l’efectivitat de la inviolabilitat parlamentària és extravagant i perillós, atès que permet, a la pràctica, criminalitzar qualsevol activitat o exercici de la funció parlamentària.

La Junta de portaveus constata que la Llei orgànica 15/2015 va consistir en una llei ad hoc aprovada amb l’objectiu polític explícit de reprimir l’independentisme, que ha desembocat en un mecanisme sense precedents per censurar els debats parlamentaris, i considera que la seva arbitrarietat es demostra pel fet que només ha estat aplicada al Parlament de Catalunya.

La Junta de portaveus adverteix que aquesta criminalització de l’activitat de la Cambra, que representa legítimament la voluntat del poble de Catalunya, suposa un greu risc per a la democràcia.

Per aquests motius, la Junta de Portaveus reitera que la Mesa del Parlament ha de garantir la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats i les diputades.

Finalment, la Junta de Portaveus adverteix que la judicialització mai serà la solució per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, atès que la repressió no farà desaparèixer la majoria social i parlamentària favorable a que els catalans i les catalanes decideixin democràticament el seu futur.