Roda de premsa a Cali de la delegació de parlamentàries catalanes.
Roda de premsa a Cali de la delegació de parlamentàries catalanes.

“A Colòmbia s’ha produït una massacre”, denuncia la diputada republicana al Congrés Maria Dantas

Desaparicions forçades, assassinats, paramilitarisme urbà, violència sexual, cops, ruixades amb canons d’aigua directes al cos, retencions il·legals, incomunicació dels detinguts... Són algunes de les vulneracions dels drets humans que ha pogut constatar una delegació catalana que aquests dies ha visitat Colòmbia per auditar la repressió de les protestes de l’anomenat ‘Paro Nacional’. L’esclat social iniciat amb l’anunci del projecte de reforma tributària, i que ha encès els carrers per denunciar les grans desigualtats que viu el país, ha topat amb una violència policial desmesurada i la militarització de l’espai públic.

“Hem escoltat dones indígenes violades per molts policies, hem vist cares sense ulls, braços trencats, mares i pares destrossats. A Colòmbia s’ha produït una massacre”, denuncia la diputada republicana al Congrés Maria Dantas, integrant de la delegació.

Durant una setmana, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, integrada per parlamentàries, institucions i organitzacions socials, s’ha reunit amb víctimes i familiars de les víctimes, entitats de defensa dels drets humans, institucions, alcaldies i organismes internacionals amb seu a Colòmbia. Segons la xarxa Defender la Libertad, amb dades del passat 30 de juny, al país s’han produït 84 homicidis de civils i hi ha hagut 1.790 persones ferides per l’acció policial i de civils armats no identificats, a més de 84 casos de lesions oculars i 114 ferides persones per arma de foc. Un total de 3.274 persones han estat detingudes, moltes d’elles de forma arbitrària, segons denuncia la xarxa. N'hi ha que encara segueixen desaparegudes a dia d’avui.

“Especialment greu és la situació de la població afro, Pobles Ancestrals, LGTBIQA+, les dones, especialment la vulnerabilitat de les dones trans, la pagesia, el jovent i el sindicalisme, en nombroses ocasions víctimes del racisme estructural i de polítiques públiques racistes”, subratlla Dantas.

Les parlamentàries catalanes es van reunir amb organitzacions indígenes com el poble Misak i el Consejo Regional Indígena del Cauca, per conèixer de primera mà la violència que van patir per part de grups paramilitars de civils armats en unir-se a les protestes a Cali. En aquest vídeo, Dantas en fa un resum:

Espanya ha d’aturar les autoritzacions de les exportacions d’armes a Colòmbia
Maria Dantas Diputada del Grup Republicà al Congrés
 Trobada amb parlamentaris i parlamentàries colombianes.
Trobada amb parlamentaris i parlamentàries colombianes.

En una roda de premsa celebrada a Cali, epicentre de les manifestacions, Maria Dantas va fer una crida a les Nacions Unides perquè “exigeixi a l’estat colombià que acabi amb el desplegament policial als carrers de Colòmbia”. També va advertir de la perillositat de l’article 155 del Codi de la Policia sobre el “trasllat per protecció”, que sobre el paper permet a la policia traslladar a una persona quan està en risc la seva integritat. “Com a jurista, considero que és una porta oberta a greus violacions de drets humans, com les desaparicions forçades”, va avisar.

“Si no es produeixen sancions per part de la comunitat internacional, l’estat colombià mantindrà les mateixes lleis repressives i la violència contra el seu poble”, denuncia la diputada, que sosté que “és imprescindible que els parlaments de països i regions europees siguin valentes i aprovin mesures de cap acord amb l’estat colombià mentre continuï matant la seva gent, així com que el govern colombià compleixi íntegrament tots els punts de l’Acord de Pau”.

La diputada reclama a la comunitat internacional que garanteixi que les properes eleccions se celebrin en un marc democràtic, ja que “hi ha polítiques amenaçades de mort”, que hi hagi un acompanyament internacional a les properes protestes convocades per evitar “més massacres”, i que s’activi la clàusula de drets humans de tots els tractats internacionals de la Unió Europea amb el país sud-americà.

Maria Dantas posa el focus també en la responsabilitat del govern espanyol envers el conflicte: “La Junta Interministerial de l'estat espanyol ha d’aturar les autoritzacions de les exportacions d’armes a Colòmbia, tal com fa anys que demana Amnistia Internacional i ha reclamat reiteradament el Grup Republicà al Congrés”. “A més, cal que reconegui el dret d’asil a les persones colombianes que el sol·licitin, atès que la nacionalitat colombiana és la segona en nombre de sol·licitud d’asil i la primera en el nombre de denegació”, afegeix.

Per acabar, Dantas, fa seu el lema de les manifestacions: “A parar para avanzar! Viva el Paro Nacional!”.