El diputat republicà Marc Sanglas al faristol del Parlament i la consellera de Justícia, Ester Capella, a la bancada del Govern / Marc Puig
El diputat republicà Marc Sanglas al faristol del Parlament i la consellera de Justícia, Ester Capella, a la bancada del Govern / Marc Puig

La cambra denuncia que la Fiscalia i el TSJC no han protegit la salut dels interns

El Parlament ha denunciat que la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no s’han implicat en la protecció de la salut dels interns a les presons catalanes i “han actuat aliens” a la crisi de la Covid-19. I ha instat el Govern a continuar impulsant totes les mesures possibles per reduir la concentració de població penitenciària, tal com demanen l’ONU i el Consell d’Europa, a proposta d’Esquerra Republicana.

“Volem que el plenari manifesti la poca traça i la poca sensibilitat dels òrgans judicials respecte aquest tema”, ha explicat el diputat republicà Marc Sanglas. Alhora, ha defensat que aquests òrgans col·laborin amb el Govern, a través de la conselleria de Justícia, per “procurar una major extensió dels mecanismes de llibertat vigilada o d’altres mecanismes alternatius de compliment de la pena”.

Sanglas ha insistit a posar en valor aquests mecanismes alternatius: “En primer lloc, ajudem a esponjar les presons, tal com s’havia demanat des de la conselleria de Justícia; i, en segon lloc, acompanyem el càstig penal de mesures per a la reinserció dels presos en el conjunt de la societat”.

Amb l’aprovació de la proposta d’Esquerra, la cambra també demana al Govern treballar per eradicar qualsevol tipus de maltractament físic o psíquic als interns i garantir el respecte als drets humans en els trasllats. Així com introduir la perspectiva de gènere a la política penitenciària i limitar a 14 dies la durada màxima del règim d’aïllament.


El tercer grau dels presos polítics

El Parlament també ha expressat que no comparteix els criteris de la Fiscalia per oposar-se al tercer grau penitenciari dels presos polítics. Uns criteris “basats en l’assumpció de culpabilitat, l’exigència de penediment, la reeducació de la seva ideologia i l’aplicació de càstig”. Alhora, la cambra ha reafirmat el seu compromís amb la desjudicialització i el diàleg “com a vies necessàries per a construir acords”.

“L’actitud de la Fiscalia cap als presos polítics no respon a un procediment judicial normal; es busca la venjança contra aquestes persones, no té res a veure amb cap principi d’igualtat”, ha denunciat finalment Sanglas.