Imatge per a la història amb els acusats demostrant la dignitat enfront el tribunal
Imatge per a la història amb els acusats demostrant la dignitat enfront el tribunal

Dia històric que ha donat inici al judici contra la democràcia i l'independentisme en què l'Estat vol limitar el terreny democràtic a qui ha assegut al banc dels acusats juntament amb els representants del poble de Catalunya i les 2.286.217 que van participar l'1-O

El 12 de febrer de 2019 quedarà per sempre com el dia que va començar el judici de la vergonya, el judici contra la democràcia, el judici on l’Estat volia acabar amb un moviment polític. Avui ja s’ha convertit en un dia històric pel nostre país, com ja ho va ser el 1935, en què s’ha assegut al banc dels acusats a part del Govern de la Generalitat de Catalunya, la presidenta del Parlament i dos activistes socials.Tot i que en realitat s’ha assegut al banc dels acusats a 2.286.217 persones i a la mateixa democràcia.

La sessió ha estat marcada per la primera imatge després de molts mesos dels 12 acusats, que s’han assegut enfront del tribunal que els jutjarà. Una imatge esperada i que ha provocat, a la vegada, sentiments agredolços. També s’han pogut retrobar amb les famílies i els advocats.

La sessió, marcada en exclusiva per les qüestions prèvies en què només intervenen els advocats, ha permès veure com les defenses afrontaran el judici com un atac a l’Estat, acusant-lo de les vulneracions de gairebé tots els drets fonamentals i de persecució de les idees polítiques. Un dels més bel·ligerants ha estat l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, que ha enumerat tots els drets fonamentals que s’estan restringint en aquesta causa per intentar acabar amb un moviment polític: “la causa atempta contra la dissidència política”, ha afirmat. “És una causa general i prospectiva contra l’independentisme català perquè no explica per què investiga aquests fets i amplia els delictes de rebel·lió i sedició sense cap argumentació”, ha sentenciat.

“Monument als drets i llibertats”
El portaveu jurídic d’Esquerra Republicana en aquest judici, Joan Ignasi Elena, ha titllat l’actuació de les defenses com “un monument a la defensa dels drets i les llibertats individuals” en un vídeo que podeu veure a continuació i ha destacat que avui ha estat el primer dia que s’han pogut exposar davant del món “les flagrants i gravíssimes restriccions que han tingut als seus drets de defensa”.

També podeu veure les intervencions dels advocats de les defenses, d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde; de Carme Forcadell, Olga Arderiu; de Dolors Bassa, Mariano Bergés; i de Carles Mundó; Josep Riba.