La roba lila de Forcadell i Bassa i els llaços d’aquest color que han dut Junqueras i Romeva han fet entrar la dignitat al Suprem la vigília del 8M, mentre els comissaris en cap de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l'1-O han alimentat el fals relat de la violència

El tretzè dia de judici a la democràcia han declarat els comandaments policials que estaven per sota del coordinador de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos: l'excomissari en cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, i el seu homòleg de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo. La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, denuncia que "hem vist, una altra vegada, com els representants dels cossos policials de l'Estat espanyol alimentaven el discurs de la tergiversació, un relat fals de violència", però posa de relleu que també s'ha vist "la dignitat" representada per Carme Forcadell, Dolors Bassa, que vestien de lila, i Oriol Junqueras i Raül Romeva, que duien llaços d’aquest color, "un símbol de la lluita feminista que volem per la societat i pel país que entre tots estem construint". Vilalta assegura que demà, 8 de març, "defensarem els drets de les dones als carrers i, malgrat que la Carme i la Dolors no hi puguin ser físicament, la seva veu demà serà als carrers del nostre país defensant allò que avui han defensat dins del Suprem".

Al judici, com era d'esperar, Trapote i Gozalo han declarat tot allò que la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox volien sentir. En concret, Trapote ha dit que els votants, "perfectament organitzats", van tenir actituds "d'agressivitat i de molta virulència contra la policia" i que els Mossos "no van fer res" per impedir el referèndum. També ha afirmat que la policia va fer un ús "congruent, racional i proporcional de la força" i que "no es dedica a colpejar de manera gratuïta". Ha revelat, això sí, que a primera hora de l'1-O, De los Cobos va decidir activar "el pla B del Ministeri de l'Interior", que consistia a "substituir" els Mossos. Gozalo, per la seva banda, s'ha lluït quan ha dit que els CDR utilitzaven un "llenguatge prebèl·lic" en les crides a ocupar les escoles abans de l'1-O: "per a mi, fer crides a defensar les urnes i la República és llenguatge prebèl·lic".

També ha declarat el cap de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, Manuel Castellví, que ha explicat que van elaborar un "pla d'actuació" pel dia del referèndum a partir de la interlocutòria del 27 de setembre: "Es va passar pels col·legis, es va fer un avís als titulars i entre els dies 29 i 30 de setembre es van aixecar 4.469 actes". Ja a l'1-O, van treballar més d'11.000 mossos, 7.850 destinats a l'operatiu del referèndum. Van tancar 134 locals, a banda dels 239 que ja no van obrir, i es van enviar parelles de Mossos a cada centre electoral per dialogar amb els concentrats i mirar de tancar els locals. Castellví ha afegit que els Mossos preveien una actitud per part dels votants de "resistència passiva" i un "clima de no-violència". La seva declaració continuarà dilluns per tal de respondre les preguntes de les defenses.