El portaveu jurídic d’Esquerra, Joan Ignasi Elena, afirma que la declaració del major Trapero ha aportat “llum i claredat” després que els responsables del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil “amaguessin informació de forma capciosa”

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha estat el testimoni protagonista del dissetè dia de judici a la democràcia. La seva declaració ha suposat, segons el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, “posar molta llum i claredat davant de la foscor que van impregnar les declaracions dels màxims responsables del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, que volgudament van amagar molta informació de forma capciosa per intentar acreditar delictes que no existeixen”. Segons Elena, ha quedat clar que “no hi ha hagut una conxorxa entre les forces de seguretat de la policia de Catalunya i el Govern de la Generalitat”, sinó al contrari, i “sense violència el dia 1 d’octubre i sense impediments a la pràctica de les diligències judicials el 20S, no hi ha ni rebel·lió ni sedició”.

Durant la seva declaració, Trapero ha defensat l’actuació dels Mossos durant el 20S i l’1-O i ha explicat que no estava d’acord amb la coordinació de Diego Pérez de los Cobos, però que la va acceptar. Sobre el 20S ha assegurat que el passadís policial per facilitar la sortida de la comitiva judicial del departament d’Economia era una opció segura, i que la sortida de la secretària judicial pel terrat es va haver d’improvisar a última hora perquè l’escorcoll s’havia allargat: cap a les 11 de la nit, el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona va informar Trapero que la secretària volia marxar de manera immediata, però a aquelles hores el cordó policial ja s’havia desmuntat, de manera que, per estalviar temps, es va optar per l’alternativa de sortir pel terrat.

No hi ha hagut una conxorxa entre la policia de Catalunya i el Govern de la Generalitat
Joan Ignasi Elena Portaveu jurídic d'Esquerra Republicana

Quan ha estat interrogat sobre l’1-O, ha criticat que algú decidís “trencar la coordinació” entre els cossos de seguretat i que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional comencessin a fer actuacions que no els havien demanat. En definitiva, ha deixat clar que els Mossos sempre han complert amb el mandat judicial i ha desmuntat, per tant, la tesi de la rebel·lió i la sedició.

Abans de Trapero ha declarat l’exdirectora de serveis de la presidència, Teresa Pruies, que ha dit que el seu departament no va abonar cap factura a Unipost o a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que tingués a veure amb el referèndum. Els altres testimonis citats avui, Antoni Molons (secretari de Comunicació del Govern), Santi Vidal (jutge i exsenador d’Esquerra), Carles Viver Pi i Sunyer (portaveu del Pacte nacional pel referèndum) i Josep Maria Jové (l’exnúmero 2 d’Oriol Junqueras i president del Consell Nacional d’Esquerra) s’han acollit al seu dret a no declarar.