Joan Ignasi Elena afirma que només l’existència del compte de Twitter Tácito, des d’on Baena atacava les persones encausades, ja “hauria de fer caure tota la investigació i el procés”

Dia 22 del judici de la democràcia. Avui ha estat el torn de la policia política al Tribunal Suprem, amb el testimoni del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, que ha fet més que evident que hi ha hagut “una investigació clarament al marge de la justícia, directa a una ideologia”, com ha destacat el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena.

El tinent coronel Baena és el màxim responsable dels informes de la Guàrdia Civil que han servit de base de les acusacions per encausar els líders independentistes, tant del jutjat número 13 com, posteriorment, del Tribunal Suprem. Baena, doncs, ha liderat unes investigacions que, com s’ha vist al llarg de la jornada d’avui, han estat executades sense ordre judicial i cap a unes persones a qui “s’ha anat perseguint, investigant i escoltant-ne les converses telefòniques”. Tot això, “per intentar bastir una causa general per part d’una policia a les ordres de la Fiscalia”, explica Elena. “S’ha retorçat el dret al servei d’una condemna futura contra unes persones que representen una determinada ideologia”, assegura el portaveu.

S’ha retorçat el dret al servei d’una condemna futura contra unes persones que representen una determinada ideologia
Joan Ignasi Elena Portaveu jurídic d'Esquerra Republicana

Elena posa el focus també en un segon element que agreuja encara més els fets: Baena “s’amagava” darrere d’un compte de Twitter, anomenat Tácito, que atacava les persones investigades des de posicions d’extrema dreta. En altres paraules, el tinent coronel que dirigia totes les investigacions sobre les quals es basa la imputació i que han dut a persones innocents a la presó “tenia una manifesta animadversió en contra d’aquestes persones”. Elena és contundent: “és una irregularitat que hauria de fer caure tota la investigació i el procés”.