Un sergent de la Guàrdia Civil admet que la vigília de l’1-O va rebre una llista amb els 5 col·legis on havia d’actuar, cosa que contradiu la versió de Diego Pérez de los Cobos

Les defenses dels presos polítics que concorreran a les eleccions del 28 d’abril han presentat, tal com van anunciar ahir, l’escrit en què demanen la seva llibertat provisional. El portaveu jurídic d’Esquerra, Joan Ignasi Elena, ha explicat que les raons que s’hi exposen són de dos tipus, polítiques i personals: “Són persones que es presenten a unes eleccions lliures amb partits legals i democràtics, per tant és una vulneració dels seus drets democràtics i dels del conjunt de ciutadans el fet que no puguin expressar les seves opinions”; alhora, “s’està vulnerant el seu dret de defensa en la mesura que pateixen jornades llarguíssimes, de 12 i 14 hores, 3 o 4 dies a la setmana i, probablement, fins al juny o juliol”.

Elena també assenyala que els presos “han acreditat clarament la seva voluntat de permanència, de defensar els seus drets i de treballar en la seva defensa, i els sistemes judicial i penitenciari tenen molts mecanismes per garantir-ho”. En definitiva, la llibertat provisional dels presos és imprescindible “per garantir els seus drets polítics i fonamentals i una defensa digna”.

Mentrestant, avui al Suprem un sergent de la Guàrdia Civil ha admès que la vigília de l’1-O va rebre una llista amb els 5 col·legis on havia d’actuar, cosa que demostra que els cossos i forces de seguretat de l’Estat van trencar la coordinació amb els Mossos i van passar al “pla B” abans que s’iniciés el referèndum, i això contradiu la versió del tinent coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. Aquest sergent també ha reconegut que després de la seva intervenció a Sant Martí de Sesgueioles va dir: “Els ficava la porra endins com si no hi hagués demà”, tal com va quedar enregistrat a la càmera que portava.

També han estat destacables les declaracions d’un guàrdia civil que va intervenir al Casal de les Cotxeres de Canyamars, que ha afirmat que semblava que els ciutadans s’haguessin estudiat un “manual de guerrilla urbana” per tal de resistir-se a l’actuació policial perquè, segons ell, van intentar prendre-li el material que duia a l’armilla.