L'estat espanyol no està garantint ni els drets dels electes de les passades eleccions, ni els drets dels ciutadans que els han votat, ni tampoc els drets polítics d'Oriol Junqueras, que és candidat a les europees i no podrà fer campanya

El 42è dia del judici a la democràcia va estar marcat, novament, per una anomalia democràtica: "un dirigent polític que ha guanyat les eleccions generals espanyoles a Catalunya, i que ara també és cap de llista per les eleccions europees, l'Oriol Junqueras, continua tancat entre reixes sense poder fer campanya electoral en una democràcia occidental al segle XXI", va denunciar ahir el portaveu jurídic d'Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena.

En aquest sentit, Elena va insistir a reclamar la seva llibertat, així com la de tots els empresonats, i a demanar als ciutadans "que es mobilitzin, que es moguin en aquesta campanya electoral a favor del dret a vot, però, sobretot, a favor dels drets fonamentals, que estan sent vulnerats".

D'altra banda, dins la Sala del Tribunal Suprem, novament es va sentir el testimoni de ciutadans pacífics que l'1-O només tenien un desig: expressar la seva opinió a través del seu vot. "I no només expressar la seva opinió votant, sinó també expressar la voluntat que tothom pugui votar", assenyala Elena. "És per això que es van produir concentracions i mobilitzacions pacífiques i cíviques a favor del dret a vot; no contra ningú, sinó sempre a favor d'aquest dret democràtic", va reflexionar.