El portaveu jurídic d’Esquerra, Joan Ignasi Elena, també critica que l’exministre d’Interior hagi estat incapaç d’acreditar un acte de violència en tota la seva declaració

Novè dia de judici a la democràcia i segon de testificals, un dia en què el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, posa de relleu “la manca de qualitat humana i política” de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, que van declarar ahir, i de Juan Ignacio Zoido, que ho ha fet avui. Segons Elena, “han evitat reconèixer que van ser els els responsables polítics de les agressions de l’1-O i han estat incapaços de fer un gest o dirigir una paraula de consol a les persones que, per les seves ordres, van ser agredides”. Zoido també ha estat “incapaç d’acreditar un acte de violència en tota la seva declaració”, explica Elena, que afirma que “seguirem treballant per desemmascarar, dia a dia, la mentida”.

Malgrat que els testimonis estan obligats a dir la veritat, l’exministre d’Interior ha afirmat que l’actuació dels cossos policials espanyols va ser proporcionada. Les defenses dels acusats, però, li han fet un contundent interrogatori que l’ha posat contra les cordes.

A banda de Zoido, avui també han testificat Gabriel Rufián, Ernest Benach, Iñigo Urkullu, Albano Dante Fachín, Ada Colau i Xavier Domènech. El portaveu adjunt d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha deixat clar des del principi que respondria als representants de Vox “perquè m’ho ha demanat la defensa i entenc que això ajuda els meus companys, però em sembla una vergonya que estiguin aquí”. Quan l’han interrogat sobre l’1-O, ha denunciat que l’única violència que va veure va ser per part de la policia: “Enteníem que ens enfrontàvem a gent amb enormes carències democràtiques, però no contra salvatges, perquè és una salvatjada pegar a la gent perquè vota”.

També ha estat rellevant el testimoniatge del lehendakari Iñigo Urkullu, que ha destapat allò que Mariano Rajoy va intentar amagar a la seva declaració d’ahir al Suprem: que tots dos es van reunir en diverses ocasions i que Urkullu, com a mediador entre el govern espanyol i la Generalitat, va fer fins a cinc propostes de diàleg que el president espanyol va descartar.

Totes aquestes declaracions les han pogut seguir presencialment 13 eurodiputats i diputats de diferents estats membre de la Unió Europea que han viatjat avui a Madrid per assistir al judici. Consideren que la causa xoca amb els valors fonamentals de la UE i que és un “judici polític inacceptable".