Jordi Solé, Ernest Maragall i Marta Vilalta / ACN
Jordi Solé, Ernest Maragall i Marta Vilalta / ACN

Esquerra Republicana treballa des de tots els fronts per assolir els objectius de llibertat i justícia social pel país. L'àmbit europeu és un front més des d'on treballar i la formació republicana té un projecte propi, una visió republicana de recuperació de l'esperit fundacional de la unió europea

El 9 de maig se celebra el dia d'Europa, en record a la declaració realitzada per l'aleshores ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, a París el 9 de maig del 1950 mitjançant la qual es donava el tret de partida a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA), embrió de l'actual Unió Europea. Amb motiu d'aquesta efemèride, Esquerra Republicana ha fet públic el seu informe 'El futur de la UE a Debat' on s'explica la visió que té el partit de com ha de ser la Unió Europea. “Volem una Europa més unida, més democràtica, més recursos i millors lideratges per resoldre els problemes dels ciutadans”.

Aquest informe respon al repte que es llançava fa un any des de la Unió i que, tal com ha explicat l'eurodiputat republicà, Jordi Solé, “som l'únic partit català que ha entomat el debat sobre el futur d'Europa llençat fa un any i hem treballat perquè som i volem seguir sent Unió Europea i la UE necessita europeismes com el català que són aire fresc i un bri d'esperança per renovar aquest projecte que ara veiem desorientat”. Solé ha deixat ben clara la posició d'Esquerra Republicana sobre el debat del paper de la Unió Europea: "Som europeistes, ni euroescèptics ni europopulistes, som eurocrítics".

Esquerra Republicana ha editat un manifest que és explícit d'entrada amb el seu títol, 'No deixarem la UE en mans de qui la vol afeblir'. Jordi Solé ha explicat que els republicans entenen les raons de la decepció amb la UE, que ha deixat desemparats a milions de catalans quan s'ha rebut l'embat autoritari de l'Estat espanyol, quan s'han violat drets fonamentals i s'està patint repressió. Solé ha remarcat que els republicans no estan disposats a deixar de combatre i deixar de treballar per una UE diferent, una UE que no s'allunyi a marxes forçades dels projecte que tenien al cap els pares fundadors fa anys quan van posar a rodar el projecte. Una Europa que no doni lliçons de democràcia i respecte als drets fonamentals quan els problemes són fora de les seves fronteres. Una Europa més social, més justa i que lluiti contra les desigualtats creixents entre persones i territoris, una UE que abandoni la militarització i l'externalització de les fronteres, un nou porjecte allunyat l'Europa fortalesa actual.

Aquesta Europa ha de de defensar, també, que el dret a l'autodeterminació es pugui exercir de manera pacífica i, quan això passi, el que no pot tornar a passar són els cops de porra de l'1 d'octubre i el silenci còmplice de la UE.

Solé assegura que hi ha veus que defensen el retorn de la UE als seus principis fundacionals, a la defensa de les llibertats, i aquestes veus hi són a les opinions públiques i a les mostres de solidaritat que es reben de moltes persones, que potser no són càrrecs, però que se senten avergonyides del comportament de les institucions europees envers Catalunya, i per això s'ha creat la Plataforma de Diàleg Europea.

L'eurodiputat republicà Jordi Solé ha destacat que “a Catalunya tenim els valors dels fundadors de la UE i és aquí on oferim també una sortida per una nova Europa perquè aquí hem posat en marxa una revolta democràtica que hauria de servir de model per reformar l'Europa actual que no ens agrada”.

Som europeistes, ni euroescèptics ni europopulistes, som eurocrítics
Jordi Solé
  9 de maig, dia d'Europa: dia d'esperança per reformar l'actual UE

Dia d'Europa: dia de la Vergonya, però també de l'Esperança

L'ex-eurodiputat i actual diputat al Parlament, Ernest Maragall, ha assegurat que el Dia d'Europa, en certa manera, també és un dia de la vergonya perquè Europa no pot mirar cap una altra banda mentre dos dels seus millors representants del que són els valors europeus estan a la presó, “també és el dia de l'Oriol Junqueras i del Raül Romeva”.

Maragall ha explicat que al text de la Ponència de la Conferència Nacional d'Esquerra Republicana, que es debatrà els dies 30 de juny i 1 de juliol, queda reflectit l'europeisme d'Esquerra Republicana i el projecte de reforma de la UE perquè retorni als valors que tenien els fundadors.

Maragall assegura que Esquerra Republicana no vol que la Unió Europea s'ajusti a la definició que en fan des de les files populars, que no sigui una societat de suports mutus entre estats, “Europa no pot ser això, no pot ser un club d'estats, ha de ser una societat de 500 milions de ciutadans que recuperi els valors de la pau, la presència al món, el respecte per tots els pobles, la justícia social i la defensa dels drets i llibertats. Ara aquests drets i pilars europeus estan en dubte. “Aquest és el compromís d'Esquerra Republicana, el compromís català de participar activament en la regeneració europea”, assegura Ernest Maragall.

De fet, conclou Maragall, “si no fóssim Europa, la nostra causa, el nostre procés d'emancipació, no podria haver arribat on és, no podríem haver arribat tan lluny, sense aquesta Europa que, malgrat tot, ens ha acollit, ha acollit els nostres exiliats i ha de ser peça clau pel procés i som tan Europa que precisament per ser Europa guanyarem”.