El president de la Generalitat ha advertit l’Estat que “l’amnistia no és ni serà la fi de res” perquè el conflicte de fons és “de sobirania”: “hem de poder decidir”
“Catalunya ha de decidir i decidirà lliurement el seu futur en un referèndum”. Així de contundent s’ha expressat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l’acte polític d’Esquerra Republicana amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. En un missatge dirigit a l’Estat, Aragonès ha recordat que el “conflicte de fons és de sobirania”, motiu pel qual “l’amnistia no és ni serà la fi de res”. “L’amnistia és una passa necessària i imprescindible per obrir camí”, ha assegurat el president.
El cap de l’executiu també ha llançat un missatge a la ciutadania: “Tenim l’oportunitat d’avançar, de posar unes condicions d’igualtat per fer passes endavant com mai en la resolució del conflicte”. En aquest sentit, Aragonès ha apel·lat a la “Catalunya dels 8 milions”, reivindicant la “pluralitat i la diversitat”, no com un obstacle sinó com un actiu “per construir un estat independent”. I toca fer-ho de manera col·lectiva, coordinada i transversal: “és el moment de posar per davant el país”, ha reblat el president, i volem fer-ho amb totes les persones que defensen la independència, votin el que votin”. “Hem de convertir les oportunitats en victòries per a la ciutadania”, ha insistit Aragonès.
Aragonès no ha volgut cloure sense dirigir-se als militants d’Esquerra Republicana: “Tenim molt clar que militar a la nostra força política no és una finalitat en si mateixa”, ha etzibat el president, “militem en la causa de la República, de la llibertat i de la justícia social”. Per això, ha assegurat Aragonès, els republicans són “els que pateixen les ferides d’obrir camí”. “Sentiu-vos orgullosos i orgulloses de militar a Esquerra Republicana de Catalunya!”, ha clos Aragonès.
També ha intervingut la portaveu dels republicans i secretària general adjunta, Marta Vilalta, que ha apel·lat a la justicia social i a la llibertat nacional com a principis base per anhelar la independència dels Països Catalans. "Volem un estat amb tots els recursos i eines per posar-los al servei de la gent d'aquest país", ha insistit Vilalta.
La portaveu parlamentària d'Esquerra Republicana ha fixat en l'amnistia, l'autodeterminació i el benestar de la gent d'aquest país com a pilars centrals d'Esquerra Republicana. "Si algú ara vol comptar amb els vots d'Esquerra, això és el que exigim i demanem", ha apuntat en clau de negociació a la investidura del govern espanyol on els vots dels republicans són clau. Per tot plegat, Vilalta, que ha fet una crida a l'esperança i a l'orgull del camí fet, ha definit com una "oportunitat" la situació política d'ara. "És una oportunitat perquè l'independentisme tenim capacitat de decidir la governabilitat de l'estat espanyol i perquè es referma la via de la negociació política que vam començar molt sols fa quatre anys; nosaltres, a diferència d'altres, no ens equivocarem mai d'adversari", ha conclòs.
La portaveu d'Esquerra al Congrés, Teresa Jordà, que ha reivindicat l'objectiu independentista que manté els republicans "dempeus", aconseguir una República Catalana “feminista, justa, verda i combativa”, ha tret pit de l'acord històric en defensa del català que han aconseguit els partits independentistes al Congrés dels Diputats. "Avui una qüestió enquistada de fa decades com l’ús de les llengües ja és una realitat, i això sense la lluita tenacitat esforç i negociació d’ERC no hauria passat!", ha exclamat Jordà en l'acte dels republicans d'aquest Onze de Setembre. La republicana també ha recordat la feina d'Esquerra per la llibertat dels presos i les preses polítics i l'eradicació del delicte de sedició. "Ens arremanguem, no demanem permís per baixar el fang; i qui baixa al fang s'enfanga i guanya combats", ha conclòs.
També s’ha referit a l’oportunitat del context polític actual el president del grup municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall: “Després de sis anys durs, de resistència davant de la repressió que ens volia dur a la rendició, hem mantingut la dignitat, hem mantingut un pols amb l’Estat i ara tenim l’oportunitat de guanyar l’amnistia”.
En clau barcelonina, Maragall també ha denunciat el fet de tenir un “alcalde anestesista, que voldria una Barcelona callada, dòcil i obedient”. “Barcelona no serà així, serà ben viva, i avui comença el camí de recuperació democràtica de l’Ajuntament de Barcelona i de recuperació de la dignitat de la ciutat, pam a pam, dia a dia”, ha reblat.
Al seu torn, el president de la federació de Barcelona d'Esquerra Republicana, Gerard Gómez del Moral, ha reivindicat la capitalitat de la ciutat per abanderar revolucions, anhels i la lluita per causes justes. "I per això, malgrat els intents de fer-nos creure que vivim de derrotes, seguim dempeus", ha apuntat. En aquest sentit, també ha reivindicat el paper dels republicans històricament als carrers per la Diada: "Quan érem pocs hi érem, i quan érem molts també, perquè mentre no tinguem una República catalana seguirem sent als carrers i les institucions per fer que el nostre país avanci", ha conclòs Gómez del Moral fent una crida a recuperar l'esperit d'ara fa deu anys a la Via Catalana. "Fixem objectius i avancem cap a l'independència, i fem-ho perquè som nosaltres la garantia de transformar les coses", ha reblat el dirigent dels republicans a Barcelona.
Finalment, la portaveu del Jovent Republicà a Barcelona, Andrea Urbano, ha posat en valor la valentia d’organitzar-se per perseguir els objectius de l’independentisme d’esquerres: “Conec molta gent valenta i, sovint, no és la que més soroll fa; valents i valentes són els que continuen malgrat la repressió, els que defensen la llengua catalana arreu dels Països Catalans, els que planten cara al feixisme”. “No hem de deixar mai de prendre partit cap a la llibertat des de l’esquerra; ens hem d’encomanar les ganes perquè siguem més els que omplim els carrers, i més joves, perquè, sense els joves, això no ho farem”, ha clos.