Vilalta: “L’independentisme ha avançat quan hem sumat i hem respectat la transversalitat; no ens trobaran en la divisió”

Després de la Diada, la portaveu republicana posa en valor la mobilització i recorda que el camí cap a la independència passa per “abraçar tothom i no confondre’s d’adversari”

La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha celebrat que aquest onze de setembre hagi tornat a ser “un dia de reivindicació i de mobilització en multitud d’actes arreu del país en defensa d’una República catalana de drets, justícia social i oportunitats per a tothom”. Ha reiterat, però, que els republicans són “crítics” amb les convocatòries que han “abandonat la transversalitat”, perquè aquesta és “una de les grans fortaleses” del moviment independentista. “L’independentisme ha avançat quan hem sumat i hem respectat la transversalitat; no ens trobaran en la divisió”, ha asseverat Vilalta.

“L’independentisme és molt ampli, i volem tornar a protagonizar aquelles manifestacions i mobilitzacions guanyadores, que són les que aglutinaven més d’1 milió i mig de persones, les que no exclouen ningú i tothom s’hi sent protagonista i benvingut”, ha defensat la portaveu.

“El camí no és anar contra l’independentista del costat i no hauria d’anar de repartir carnets de bons i dolents”, ha afegit, “perquè això no ajuda gens a guanyar la República Catalana que volem, i nosaltres volem guanyar-la”. Pels republicans, el camí passa, en canvi, per “sumar, abraçar tothom, no excloure ningú i no confondre’s d’adversari”, un adversari que tenen “molt clar” que és l’estat espanyol.

Només aconseguirem la independència si remem tots en la mateixa direcció
Marta Vilalta Secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana

I és un camí, una estratègia, que consisteix a treballar per “ser més” i per “teixir complicitats internacionals”, a “ser útils” a la ciutadania a través del bon govern, i a “aprofitar tots els espais, sense renunciar-ne a cap, on puguem confrontar les idees i consensos del país —al carrer, a les institucions i, també, a la taula de negociació”, ha explicat Vilalta.

En definitiva, “tenim clar el camí”, ha assegurat, “i si algú en té algun altre que l’expliqui: fins ara ningú més ho ha fet, no hi ha hagut cap altra alternativa que no sigui criticar la proposta d'Esquerra”, ha assenyalat. “És un camí complex”, ha reconegut la portaveu, “però no és impossible, al contrari; és possible i només ho aconseguirem si remem tots en la mateixa direcció”.


“El PSC i Esquerra Republicana representem projectes antagònics”

Per altra banda, preguntada pels propers pressupostos de la Generalitat, Marta Vilalta ha assegurat que amb qui segur que no els negociaran és amb el Partit Socialista: “El PSC i Esquerra Republicana representem projectes antagònics, en especial pel model de país que volem”, ha assegurat, tot denunciant que “és contradictori que el senyor Salvador Illa estengui la mà pels pressupostos i per darrere avali qüestions com l’espionatge o les infiltracions en organitzacions juvenils, que no ajuden gens a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol”.

“Els pressupostos del 2023 són un dels projectes més prioritaris i una de les fites més importants que tenim, perquè són l’eina que ens permetran implementar totes les propostes per ajudar el país”, ha posat de relleu Vilalta. “Defensem poder parlar-ne amb la CUP, perquè hi tenim l’acord d’inici de legislatura i ens agradaria tornar a confluir en un marc d’entesa, i amb els comuns, perquè ja van donar suport als comptes de l’any passat i creiem que és bo l’enfocament que poden aportar”, ha explicat, finalment, la republicana.

Etiquetes