La cap de llista d'Ara Repúbliques, Diana Riba, en l'acte central de campanya. MARC PUIG
La cap de llista d'Ara Repúbliques, Diana Riba, en l'acte central de campanya. MARC PUIG

Esquerra Republicana celebra l’acte central de campanya al barri de La Sagrera de Barcelona al costat d’EH Bildu, el BNG i Ara Més

“Està a les nostres mans tenir un resultat històric que posi l’esquerra sobiranista com a principal contraposició a la vella política d’aquest Estat caduc, que faci el referèndum inevitable, que impulsi de forma definitiva l’oficialitat de les nostres llengües i que blindi una Unió Europea de drets i llibertats”. Aquesta ha estat la crida que ha fet la cap de llista d’Ara Repúbliques, Diana Riba, que ha reclamat “que ningú es quedi a casa” perquè el dia després no ens llevem amb una Europa “disposada a retallar els drets LGTBIQ+,” una Europa “de les retallades” i una Europa” de la guerra”.

En l’acte central de campanya d’Ara Repúbliques, Riba ha qualificat “d’error” que Junts hagi anunciat que es desvincularà del grup de treball per impulsar una llei europea per a l’autodeterminació. “Els emplacem a tornar al costat dels companys bascos, gallecs, corsos, flamencs, occitans, escocesos, gal·lesos, i tants d’altres perquè només així, només teixint aliances fortes i arrelades, guanyarem la nostra llibertat!”, ha exclamat. A més, ha criticat Junts, PSOE i PP per sortir a defensar els pagesos quan es manifesten però votar “al costat dels oligopolis” al Parlament Europeu.

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha reivindicat una Europa “forta que defensi la seva gent: els treballadors i treballadores, la pagesia, la indústria”, una Europa “que no se sotmeti a exigències que són perilloses i injustes”. “El repte de la democràcia és immens. L’extrema dreta s’aprofita de les injustícies i de la misèria”, ha alertat. “En el cas de l’estat espanyol, també s’expressa en el Tribunal Constitucional que vol prohibir el vot dels nostres exiliats, en els cops de porra, o en un Tribunal Suprem que dicta sentències injustes i les vol mantenir en contra de la voluntat del poble”, ha sostingut.

Rovira a Sánchez: “És necessari un finançament singular i just per a Catalunya”

“Nosaltres, quan fem política, posem les persones al centre de les decisions; no tots els polítics o els actors polítics ho fan, alguns voten a favor de les grans corporacions i els interessos econòmics”, ha destacat la secretària general del partit, Marta Rovira. En aquest sentit, en el debat postelectoral que existeix a Catalunya ha recordat que Esquerra Republicana “no deixarà els vots a ningú” que no posi al centre de l’agenda política les necessitats de la ciutadania. Per això ha enviat un missatge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha instat a “moure fitxa”: “La ciutadania de Catalunya necessita poder viure amb millors prestacions socials, amb millors trens. I per aconseguir tot això és necessari un finançament just, un finançament singular”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat contundent contra les polítiques d’austeritat que voten al Parlament Europeu partits com PP, PSOE i Junts: “El dia de Sant Jordi votaven a favor de les polítiques d’austeritat. El 9 de juny recordeu que no defensaran Catalunya aquells que defensen el retorn de les retallades”. Aragonès ha destacat també que el seu Govern ha estat capaç de revertir les retallades que “fa 10 anys ens van portar a la misèria”.

 Tomàs Molina amb Alice Weber, Néstor Rego i Ohiana Etxebarrieta. MARC PUIG
Tomàs Molina amb Alice Weber, Néstor Rego i Ohiana Etxebarrieta. MARC PUIG

Al costat d’EH Bildu, el BNG i Ara Més

El número dos d’Esquerra Republicana, Tomàs Molina, ha subratllat que la coalició té “la força de les aliances” per teixir complicitats amb altres pobles europeus per afrontar reptes com l’adaptació al canvi climàtic o la promoció del català. Molina ha reclamat canviar la Política Agrària Comuna mirant els països del sud d’Europa: “Ens hi posarem, amb propostes concretes”, ha promès. “Treballem amb la resta de pobles d’Europa i aconseguim que la nostra cultura també estigui en aquest món cada vegada més globalitzat”, ha afegit.

Molina ha estat acompanyat a l’escenari dels representants d’EH Bildu, BNG i Ara Més. La candidata d’EH Bildu, Oihana Etxebarrieta, ha posat èmfasi en el dret a l’autodeterminació: “Diem alt i clar que som nacions i que volem decidir el nostre present i futur. I ho farem. Per això, volem l’Europa dels pobles, on els grans estats no puguin imposar la seva llengua, ni reprimir ni negar-nos el dret a decidir”, ha afirmat.

El diputat al Congrés del BNG, Néstor Rego, ha destacat que Ara Repúbliques farà possible que els Països Catalans, Galícia i Euskadi tinguin “veu pròpia” al Parlament Europeu. “Quan uns altres decideixen per nosaltres, a Madrid o a Brussel·les, molts cops decideixen en contra dels nostres interessos”, ha denunciat. En un estat “tan poc democràtic” i davant la “dimissió ideològica” de l’esquerra espanyola, ha afegit, “només les forces de l’esquerra sobiranista mantenen la bandera dels drets socials i nacionals”.

Per últim, la candidata d’Ara Més, Alice Weber, ha recordat que diumenge “ens hi juguem molt”, pel català o pels drets bàsics, com l’habitatge. I ha recalcat que cal “votar Ara Repúbliques per una Europa de pau, democràtica, feminista, verda, antiracista” i per l’autodeterminació dels pobles.