El president del Grup Republicà al Parlament, Sergi Sabrià, ha intervingut avui en el Debat de Política General en un discurs on ha remarcat que els republicans “som aquí per guanyar la llibertat del país.

Aquestes són les 10 idees principals del discurs de Sabrià:

  1. L’1O és un punt de no retorn, un dia que va canviar-ho tot. Des de l’1 d’octubre, la majoria dels ciutadans de Catalunya se senten sobirans per decidir el seu futur democràticament. Sobirans per decidir allò que volem ser com a poble. Perquè mai més ningú, des de fora, ens digui què podem i què no podem fer.
  2. No acceptarem res que sigui menys que l’exercici d’autodeterminar-nos. No hi ha rebaixes possibles. No ens valen avui els Estatuts del 2010. No ens valen avui els diners, ni les inversions com a resposta. Paguin el que ens deuen i ens pertoca, però no es pensin que ens poden comprar.
  3. El 3 d’octubre és de ben segur la prova més gran tinguda fins ara de la derrota de l’Estat. Aquell és el dia que vam ser més i més forts, ens vam donar les mans, homes i dones, joves i grans, empresaris i treballadors, independentistes i no independentistes, federalistes, defensors de les llibertats, vam aturar junts el país per dir prou i vam ser molts. Ens va unir la defensa de la democràcia i dels drets i les llibertats i ara ho ha de fer la solució comuna.
  4. Voldríem haver votat amb llibertat i ser avui la República que segur que ens mereixem. Però no és així. No ha acabat res. De fet, l’1O és el principi de tot, és l’inici de l’alliberament definitiu. Però ens queda encara molta feina. L’Estat va optar per la via de la repressió, la violència, la presó i el 155, però és evident que aquesta via no serveix per aturar un moviment popular com el nostre.
  5. Ens agradaria sortir amb el compromís d’aquest Debat de Política General que crearem ja una taula política que inclogui i permeti parlar, com a mínim, a tots els actors de la societat civil, econòmica i política que van ser presents el 3O per exposar les diferents estratègies i traçar un marc general comú.
  6. Prou de gesticulacions i prou de mirar-nos de reüll. Prou xantatges. Prou de fer coses de cara a la galeria o per als més convençuts de tots. Cal que fem allò que ens faci avançar cap a l’objectiu: construir una República independent. Alguns no som aquí per guanyar uns quants vots més a costa de barallar-nos entre nosaltres. Som aquí per guanyar la llibertat del país i per això no ens fa por dir la veritat. Perquè teníem el somni més bonic que és, avui, el millor projecte possible, l’únic horitzó viable i mobilitzador.
  7. La lluita social és absolutament indestriable de la lluita per la llibertat. Fem la independència per poder crear una societat més justa, més lliure, amb més drets i amb un estat al servei del seus ciutadans.
  8. Hi ha tres eixos principals des d’on podem treballar, ara i avui, per avançar cap a la independència: 1) La defensa de les llibertats democràtiques. 2) La lluita per la justícia per als represaliats. 3) La cohesió social i progrés econòmic.
  9. S’acosten de nou dies complicats però que hem de convertir-los en oportunitats. El judici n’és una de clara. No podem acceptar, com si no hi poguéssim fer res, que hi haurà una sentència condemnatòria. Lluitem la sentència. Expliquem-li al món abans i durant el judici la injustícia que estan cometent.
  10. Som aquí per fer un país nou que deixi enrere els errors d’un estat caduc. Un país nou per a tothom on no hi sobri ningú. Un projecte atractiu, obert, ampli i majoritari. I per a ser tants ens cal traçar amb urgència una estratègia conjunta i compartida. Quan som capaços de crear aquests grans consensos amb unitat d’acció és quan fem avançar el país i ens fem imparables.