Discurs del president del Grup Republicà en la segona sessió d'investidura de Quim Torra

Buenos días,
Good morning
Sabah alkhyr,
bonjour,
nhi hao,
Śubha savērē,

Bon dia MH President del Parlament, diputats, diputades, senyores i senyors,

Els he volgut saludar (pronunciant-ho tot molt malament, de ben segur) en només 7 dels idiomes que se senten cada matí, al nostre país, a tots els nostres carrers. A Palafrugell i a Sant Vicenç dels Horts.

Són la diversitat i la riquesa de la nostra gent, dels ciutadans de Catalunya. Totes aquestes persones són catalans i tenen també com a llengua comuna la llengua pròpia d’aquest país, la llengua catalana. Som un poble de pobles, som una nació on hi cap tothom. Pobles, alguns d’ells, que son aquí i són catalans des de fa 600 anys, com el poble gitano. Alguns fa algunes dècades que hi són i d’altres fa molt poc que hi han arribat. Són catalans perquè aquest país converteix en catalans tots aquells que hi venen a viure i volen fer d’aquest el seu país. Això és el que som i el que volem ser. Un país construït des de la diversitat de la seva gent. No es pot entendre de cap altra manera.

La diversitat ens fa més rics com a societat i més preparats en un món cada dia més globalitzat. La diversitat ens engrandeix com a poble. I ens fa més forts alhora d’emprendre el camí de la llibertat.

Com a partit i com a grup parlamentari, ho intentem reflectir en cada una de les nostres decisions i en cada un dels àmbits, i ara també ho voldrem fer des del Govern de la Generalitat.

Aquest país s’ha construït entre tots. A base de l’arribada de moltíssima gent d’arreu del món, primer de la resta de l’Estat espanyol i darrerament amb l’arribada de persones de totes les regions i continents del món. I tots són ciutadans de Catalunya i desitgen un país més net, més just i més pròsper.

Esquerra Republicana ha estat i continuarà sent, ara també des del Govern, la garantia que aquesta diversitat es posi en valor cada dia i es vetlli pels drets de tota, tota, tota la ciutadania permanentment.

Per nosaltres, la lluita social és absolutament indestriable de la lluita per la llibertat. La República és l’eina, l’objectiu inicial i imprescindible per construir una societat més justa. El nostre objectiu des de fa 87 anys. I la lluita social, l’aposta per les polítiques socials és la millor manera de treballar per la República. I també de fer nous Republicans.

Això és el fer república que hem defensat durant tots aquests últims mesos: treballar des del Govern, el Parlament i els Ajuntaments i des de tots i cada un dels espais, per esdevenir una societat moderna i capdavantera.

Una societat referència per la seva lluita pels drets civils, pels drets socials, una societat més justa, que garanteixi la igualtat d’oportunitats d’uns ciutadans lliures. I cada vegada som més gent els que sabem que dins del regne d’Espanya no és possible fer-ho.

Treballar per la República és treballar per aquests objectius socials i posar fi a una etapa fosca.

Polítiques socials per fer la República.
I República per construir una societat millor.

Amb els valors republicans de sempre: Llibertat, igualtat i fraternitat. Treballant junts per una societat que encari conjuntament els reptes del futur. Sumant diferències, però sobretot mirant a l'horitzó que hem de construir entre totes i tots.

I fer-ho amb el Govern i des del Govern. Tal com des d’Esquerra Republicana fa mesos i mesos que reclamem.

Un Govern que ens fa més forts i ens col·loca en millor posició per ajudar a la nostra gent. Ens hem sentit sols durant molts moments reclamant-ho. Però que ningú entengui això com una queixa. Ben al contrari. Estem molt satisfets de trobar-nos avui aquí en disposició i amb la majoria suficient, per fi, de fer-ho realitat.

I fer govern amb ganes de treballar des de la diversitat i per la diversitat. I en aquest punt vull agrair i destacar les paraules de disculpa del Sr. Quim Torra.

Haver-ho fet avui i aquí, abans d’assumir el càrrec, l’honora i ens permet encarar el futur amb optimisme i convençuts que sabrem treballar junts per construir un futur molt millor per tots els catalans.

La lluita social és absolutament indestriable de la lluita per la llibertat. Polítiques socials per fer la República. I República per construir una societat millor

Un dels primers reptes que tenim, òbviament, és fer front a la repressió i la vulneració de drets fonamentals que estem patint a Catalunya.

Cal batallar amb tota la contundència, tota la determinació, perquè totes les persones empresonades i a l’exili, persones innocents que són culpables, només, d’haver seguit el mandat del poble i haver fet un referèndum, puguin tornar a casa seva amb les seves famílies.

Hem de treballar també, perquè es puguin escriure llibres lliurement, perquè els músics puguin fer les lletres de cançons que vulguin, perquè la gent a Twitter pugui exercir la llibertat d’expressió, perquè el dret a vaga i a protesta estigui garantit, perquè els colors i els llaços no es prohibeixin.

Volem un país on la llibertat surti de la presó i la corrupció hi entri d’una vegada. Una societat on l’Oriol, la Carme, la Dolors, en Quim, en Jordi, en Josep i en Raül siguin a casa i els Urdangarin, Rato, Bárcenas i Millet siguin a la garjola.

Un país on el feixisme no tingui fundacions, ni pugui intimidar pels carrers impunement. Un país on la policia no pegui la gent que vol votar o persegueixi les idees polítiques. Un país on no es persegueixin urnes.

Per això, cal construir una gran aliança democràtica antirepressiva, implicant el màxim de sensibilitats. La transversalitat no és un luxe, és una necessitat davant d’aquest estat, capaç de tot per la unitat d’Espanya.

Avui la República és l’única manera de garantir els drets polítics col·lectius i individuals de tots els ciutadans de Catalunya. Si volem la independència és perquè volem viure en democràcia, i per això cal fer un front comú amb tots els demòcrates de Catalunya, així com treballar les possibles aliances amb els demòcrates de l’Estat espanyol.

La configuració d’un Govern, és també la manera d’Institucionalitzar el conflicte. El Govern ha de ser una eina més per combatre la repressió. Per això, també hem proposat la creació des del Govern d’una oficina pels drets civils i polítics, que analitzi totes les vulneracions de drets, que treballi per frenar el feixisme desfermat als carrers.

També caldrà seguir treballant des de la majoria republicana, per seguir creixent. Volem seguir construint una majoria sòlida i incontestable a Catalunya a favor de la República, volem convèncer cada dia més gent també a través de la nostra acció des del Govern, cal fer polítiques progressistes i posar el Govern a treballar a favor de la gent. En contrast amb un Estat que ho fa, contra els seus propis ciutadans.

També cal que tothom pugui participar en la construcció del país. Volem parlar amb tothom i escoltar tothom. Proposem, en línia amb el candidat, un GRAN DIÀLEG DE PAÍS amb vocació constituent. Volem escoltar a tothom, que ningú se senti exclòs de la construcció d’un nou país, més lliure, més net i més just. Serà un dels primers grans reptes, hem de trencar barrereres. De res serviria un diàleg entre els 2.000.000 de ciutadans que ja estem convençuts que sense República no hi ha futur.

Cal arribar a cada racó de Catalunya, a cada barri i a cada poble. Escoltar i parlar amb tothom. I que tothom hi digui la seva. Només així aquest Diàleg podrà ser fructífer i realment una base constituent.

Un país que nosaltres el volem, l’exigim, amb igualtat d’oportunitats per a tothom. Un país feminista i un país ecologista. Un país que respecti els drets dels animals. Un país amb els valors republicans com a principal carta de presentació.

Com hem apuntat els darrers dies, també haurem de seguir lluitant en el front internacional i judicial. Del front judicial internacional, no en tinguin cap dubte, arribaran bones notícies. Serà l’avantsala de quan el cas català arribi al Tribunal d’Estrasburg, que hi arribarà.

Finalment, cal que el Govern i la societat continuïn caminant de costat. La mobilització al carrer, sempre pacífica i cívica, ha estat i ha de continuar sent una de les potes fonamentals.

Cal seguir mobilitzats i actius, demostrant que el nostre moviment és ampli, divers i transversal, que sempre defensem l’ideal de la República i els valors Republicans des del civisme, el pacifisme i la no violència.

A partir dels principis de la desobediència civil, des de la pau i per la pau, però amb la determinació de cada 11 de setembre, de l’1-O i del 3-O.

Així, doncs, per combatre la repressió i vulneració de drets, però alhora construir el país per tots que volem, el primer que caldrà fer, i avui n’estem fent el pas més important, és recuperar les institucions del país.

Tenim el Parlament i, avui, ara ja sí, tindrem la 1a peça per recuperar el Govern. Ens caldrà doncs, a partir d’ara i amb aquest govern, treballar en tots els fronts que els acabo de destacar:

Repasso:

-Front Democràtic
-Ampliació de la majoria social
-Internacionalització de la causa
-Mobilització Ciutadana

La República és la nostra oportunitat de fer un país millor. Com deia ahir mateix en Pere Aragonès:
-La República serà socialment justa i neta o no serà.
-Serà integradora i inclusiva, o no serà.
-Serà oberta i transversal o no serà.

És fent República, amb la força dels fets, seduint, explicant-nos, abraçant a tothom, que eixamplarem, encara més, la base social.

En definitiva, la República és a la vegada, una més de les lluites que hem compartit fins avui, però també la síntesi de totes elles i l’oportunitat de garantir-ne la seva efectivitat. Per això, ara us esperem, us necessitem al nostre costat.

Tots aquells que heu estat en les altres lluites, també heu de ser-hi ara. De la mateixa manera que els i les republicanes som també a les vostres lluites. Això va de construir un país millor entre tots i totes. A favor de tothom. En contra de ningú.

Som hereus dels que van proclamar la República als anys 30, dels que la van defensar davant el feixisme. Som fills i nets dels que es van haver d’exiliar o patir la dictadura.

Som néts dels que van haver d’aixecar barris sencers amb les seves mans, dels que van haver de fer ells el clavegueram dels carrers. Som fills dels que van lluitar perquè l’ensenyament a Catalunya fos en català per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els ciutadans.

Vam ser junts als carrers de Sant Boi el 1976 quan cridàvem llibertat; formem part dels que vam recollir signatures a favor de l’avortament lliure el 1979.

Som els de l’Assemblea de Catalunya, els de la tancada als Caputxins.

Vam treballar plegats per defensar les persones sense papers a l’església del Pi.

Som els que vam acampar pel 0,7% i els que vam plorar per Sarajevo.

Hem lluitat sempre junts perquè tothom estimi com vulgui i estimi a qui vulgui.

Som els que creiem que totes les persones són iguals, neixin homes o dones.

Vam cridar plegats No a la guerra, vam lluitar junts contra el Transvassament de l’Ebre, vam sortir al carrer per dir que Volem acollir.

Vam fer possible l’1-O i vam sortir al carrer el 3-O.

Som els que vam sentir amb incredulitat, amb por i amb ràbia, les paraules amenaçadores d’un monarca que ja no ens representa, si és que mai havia arribat a fer-ho.
I ara ni ens podem aturar, ni ens podem dividir.

La República és a la vegada, una més de les lluites que hem compartit fins avui, però també la síntesi de totes elles i l’oportunitat de garantir-ne la seva efectivitat. Per això, ara us esperem, us necessitem al nostre costat. Tots aquells que heu estat en les altres lluites, també heu de ser-hi ara

Si hem compartit una i mil lluites, totes elles per construir un país millor, ara només hi ha una via: lluitar per la República. Perquè defensar la República és defensar el país, és defensar els grans consensos aconseguits fins avui.

Perquè el que avui està en perill és el model d’escola catalana que va néixer als anys 80 a Santa Coloma de Gramenet. Un model d’èxit, un model de consens. I, també, molt especialment tots i cadascun dels professionals que el fan possible.

Aquells mestres que cada dia entren a l’aula per ajudar i ensenyar als més petits de casa. Professionals que un dia i un altre són assenyalats i posats en qüestió quan el que fan és treballar al servei de la gent d’aquest país.

Com els Mossos d’Esquadra, com els treballadors dels mitjans públics, com els bombers, com els metges i personal sanitari. Som al seu costat, com sempre. Per ells i per la seva feina.

Per tots ells, i pels ciutadans, avui fem un pas importantíssim. Recuperar la Generalitat de Catalunya. Recuperar-la per tornar-la a posar en mans dels ciutadans de Catalunya, per poder ser al costat dels treballadors públics. En definitiva, per tornar a posar en marxa el país.

Com vam dir dissabte, volem fer Govern per fer República. Ara és el moment de reprendre la iniciativa, és el moment de l’acció política, de fer avançar el país. Un Govern que haurà de ser forçament de resistència, un Govern que serà combatiu, perquè continuarà tenint al davant la repressió d’un Estat absolutament deslegitimitat, que ja avui torna a amenaçar-nos amb el 155 de nou. D’un Estat acomplexat per la doble derrota de l’1-O i el 21-D.

Davant d’això, autoexigència. Ens exigirem cada dia, que sigui un Govern solvent, competent i eminentment preocupat per treballar per la cohesió social, garantint totes les llibertats i la justícia social. Cal que els diferents sectors del país notin l’alenada d’aire fresc que serà la recuperació del Govern i reemprendre el rumb, aturat com a conseqüència del malaurat 155.

Com ja hem anunciat, caldrà posar en marxa un pla per analitzar totes les conseqüències, fer un balanç de danys del 155 per immediatament després refer tot allò que l’Estat s’ha encarregat d’aturar, cessar, eliminar o boicotejar.

Per això, creiem fonamental situar la lluita social al centre de tot. Tenim deures socials que no poden esperar i n’enumeraré només uns quants:

 • Desplegar la Renda Garantida
 • Posar en marxa el Pla Integral Contra la Pobresa Energètica
 • Impulsar l’acord estratègic contra el sensellarisme
 • Garantir malgrat el Tribunal Constitucional l’accés Universal a la Salut, tothom ha de tenir dret a ser atès
 • Defensar, protegir i impulsar el model d’Escola Catalana
 • Exemples de polítiques urgents, de feina interrumpuda pel 155 en alguns casos, o deures sense fer en d’altres...

També en l’àmbit econòmic i malgrat els èxits recents dels darrers mesos cal un nou impuls:

 • Cal entomar el repte de reformar l’ICF per avançar en una proposta de Banca Pública catalana.
 • Dotar de nous recursos la recerca i la innovació
 • Arrencar un Pla de Xoc contra la precarietat laboral
 • Recuperar l’Impost a les Operadores d’Internet destinat al Cinema Català
 • O Entomar per fi el repte de la Formació Professional Dual

Per tot això, com vam dir dissabte, avui donarem suport al candidat Quim Torra i ens oferim a falcar aquest Govern per a que pugui treballar des d’ara mateix per revertir els efectes del 155 i reconduir el país pel camí de la llibertat.

Volem liderar conjuntament amb els companys triats per Torra aquest Executiu. Posarem el nostre capital polític, organitzatiu i personal al servei d’aquest projecte compartit, per seguir treballant per fer realitat la República des de tot arreu on siguem presents.

Seguirem sent, el soci més fidel del poble de Catalunya, com ho hem estat els darrers 87 anys d’història.

I amb més força que mai pel camí ja recorregut, perquè som més a prop que mai. Perquè és l’hora de la victòria. Una victòria que serà per tot un poble, sense exclusions, quan guanya la República guanya tothom.

I no vull acabar sense recordar els presos i els exiliats. Ells han liderat i han fet possible que avui siguem aquí. Fem-ho per ells i per les seves famílies. Donem-ho tot per culminar la feina que tan ha costat. Per l’1-O, pel 3-O, pel 21-D.

No ens fan por, no ens rendim mai. Persistim, persistim, persistim i persistim.

Persistim i seguim lluitant per ser. Com el 1640, com el 1714, com el 1936 i el 1939, com el 1978, com el 1981.

Persistim per guanyar la llibertat.

Perquè com ens diu sovint l’Oriol Junqueras, les qüestions importants a la vida, com la llibertat, la dignitat, la justícia, la democràcia o la independència d’aquest país no es demanen, es guanyen a les urnes i es defensen des de les institucions i des de tots els racons del país.

També des de les fàbriques, les universitats, les entitats socials o els sindicats com tornarem a fer, una altra vegada a partir d’avui.

Fins a la victòria, sempre! Visca Catalunya!

Moltes gràcies!