Imatge d'arxiu de l'eurodiputat del Partit Pirata d’Alemanya i conferenciant principal, Patrick Breyer
Imatge d'arxiu de l'eurodiputat del Partit Pirata d’Alemanya i conferenciant principal, Patrick Breyer

La connexió a internet, els telèfons mòbils i les aplicacions han permès que la ciutadania, durant el confinament establert per la pandèmia del Covid-19, pogués parlar amb la família i els amics, organitzar reunions de feina i tenir accés a continguts culturals i d'entreteniment. Però a través d’aquestes mateixes tecnologies, els ciutadans creen una gran quantitat de dades que en mans de governs i companyies tecnològiques poden acabar convertint-se en un risc per a la democràcia i els drets fonamentals . És en aquest context que la secció exterior d'Esquerra Republicana a Brussel·les ha organitzat, aquest dimecres, el debat en línia "Superar pandèmies en l'era digital: com garantir els drets", amb l'eurodiputat del Partit Pirata d’Alemanya, Patrick Breyer, com a conferenciant principal.

“Com més entra a les nostres vides el món digital, més pressió sobre la nostra privacitat. Europa ha de ser un baluard de drets fonamentals, també els digitals”, ha destacat Jordi Solé, secretari de política internacional d'Esquerra i moderador del debat.

"Els drets fonamentals i les democràcies es posen a prova en situacions d'emergència i extraordinàries com la crisi del coronavirus que estem vivint. Cal assegurar que les restriccions de llibertats que els ciutadans acceptem durant la pandèmia no es perpetuen un cop acabada", ha assenyalat Breyer -que des de fa anys és activista en la defensa de les llibertats civils, els drets del consumidor i dels ciutadans, especialment pel que fa a la privacitat, la participació ciutadana i la democràcia- que, a la vegada, considera aquesta crisi com "una oportunitat per a fer més debat i més pressió pública en favor dels drets de privacitat electrònica i de les lleis que regulen l'accés a les dades personals".

Com més entra a les nostres vides el món digital, més pressió sobre la nostra privacitat. Europa ha de ser un baluard de drets fonamentals, també els digitals
Jordi Solé secretari de política internacional

En aquest sentit, Breyer alerta que les apps que registren i fan seguiment del virus poden implicar més contres que pros: "És perillós que un govern pugui controlar quanta gent està reunida en un determinat lloc, suposa un risc per la democràcia. Cal preservar l'anonimat i la privacitat", ha explicat Breyer durant el webinar, en què han participat unes 40 persones d'arreu del món.

La secció exterior d'Esquerra Brussel·les es va establir al desembre del 2018 i va ser la primera de les seccions exteriors del partit, que actualment compta també amb seccions a Londres i Berlín. "Un dels objectius de la secció de Brussel·les és precisament contribuir a crear i reforçar vincles amb altres partits polítics i organitzacions d’esquerres i progressistes tant de Bèlgica com d'altres estats europeus, per tal de construir visions comunes encaminades a aconseguir una societat més igualitària i un desenvolupament sostenible, contribuir a una UE més federal i lluitar per una UE que posi els drets humans i les llibertats fonamentals al nucli de les seves polítiques", ha explicat Meritxell Serret, presidenta d'Esquerra Brussel·les.