El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en roda de premsa. ACN
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en roda de premsa. ACN

El Govern se suma a la mobilització d’aquest dimecres contra la sentència que obliga a un 25% de castellà a les aules

El Departament d’Educació ha iniciat aquest dimarts l’elaboració d’un nou marc normatiu per tal de desplegar el règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, amb l’objectiu “d’enfortir el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat als projectes lingüístics dels centres”, segons ha afirmat en roda de premsa el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. El primer pas serà la celebració d’una consulta prèvia per conèixer l’opinió de la comunitat educativa, que es vehicularà durant el proper mes a través del portal de transparència de la Generalitat.

“El català és una prioritat pel país, pel Govern i per l’alumnat”, ha assenyalat el conseller, que ha explicat que el Govern buscarà el màxim consens possible a l’hora de desplegar el règim lingüístic: “Aconseguirem un consens pedagògic, polític i social. El contingut d’aquest decret també serà treballat amb la cimera d’entitats, per refermar i reforçar el model d’escola catalana”, ha detallat.

Aconseguir més presència del català a les aules

Davant la sentència que obliga a un 25% de les classes en castellà, el Govern desplega així el títol II de la Llei d’Educació de Catalunya, que fa referència al règim lingüístic de l’educació, per tal de “d’aconseguir més presència del català els propers cursos de la que tenim ara”. I és que ens trobem en una situació de davallada de l’ús del català, com demostra una enquesta presentada pel Síndic de Greuges. Segons l’estudi, elaborat amb la participació de més de 50.000 alumnes, el 62% dels alumnes de cinquè de Primària fan servir el català a les aules, per un 33% que fan servir el castellà; mentre que el percentatge de català a tercer d’ESO és del 60,6%, i el de castellà, d’un 32,9%.

Gonzàlez-Cambray ha tornat a denunciar una sentència que considera “retrògrada i anti pedagògica”. “Denunciem aquestes greus ingerències judicials”, ha mantingut. Per això, el Govern se sumarà aquest dimecres a la jornada de protesta contra una sentència que, alerta el conseller, “ataca un model d’èxit, que garanteix equitat, igualtat d’oportunitats i cohesió social”.