El conseller d'Educació, Josep Bargalló / ACN
El conseller d'Educació, Josep Bargalló / ACN

El departament vol “mostrar tota la contundència de l’administració envers els agressors i encobridors”

El Departament d’Educació ha posat en marxa un pla per erradicar tot tipus de violències als centres educatius, tant públics com privats. L’objectiu és la prevenció, intervenció i seguiment de les situacions de violència que afecten l’alumnat. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat en roda de premsa que el pla compta amb un pressupost de 34,74 milions d’euros i es desplegarà fins al 2026. “No hi ha d'haver violències als centres, i, si n'hi ha, s'han d'atacar directament i hem de posar tot el sistema educatiu al costat de la víctima”, ha asseverat Bargalló.

La violència sexual, els maltractaments, l’assetjament, les ciberviolències, les conductes d’odi i discriminatòries, la violència masclista i l’LGTBIfòbia són algunes de les violències que persegueix el pla. Es vol reconèixer les víctimes, protegir-les i garantir-los atenció especialitzada, suport jurídic i acompanyament institucional. “Mostrar tota la contundència de l’administració envers els agressors i encobridors”, afirmen des d’Educació, i exercir l’acció popular en els procediments penals per maltractaments físics o sexuals greus a infants i adolescents i personar-se en qualsevol denúncia per violències sexuals en l’àmbit educatiu.

El pla també preveu la formació de personal docent i d’altres membres de la comunitat educativa en perspectiva de gènere, en la detecció de situacions de violència i en l’acompanyament de les víctimes. El pla formatiu d’aquestes “persones de referència” ja s’ha iniciat aquest curs i es desplegarà en els propers tres anys. Alhora, per gestionar tots els casos de manera coordinada, s’ha creat la Unitat de suport a l’alumnat en situació de violència (USAV), que farà atencions telefòniques i presencials de les demandes d’informació i d’orientació i intervindrà en els casos coordinant-se amb les persones de referència.

Una última novetat és la creació d’un canal de comunicació i denúncia propi i directe, una web/app, disponible tots els dies de la setmana. Va adreçada tant a l’alumnat com a tota la comunitat educativa i té l’objectiu de donar veu a les persones afectades, garantint-ne la confidencialitat i una intervenció específica. Serà l’equip de professionals de l’USAV qui donarà resposta a les demandes rebudes.

Etiquetes