El delegat del Govern a Lleida es mostra contrari al cementiri nuclear d'Ascó

El delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, ha volgut manifestar el seu posicionament contrari a la candidatura del municipi d'Ascó (Ribera d'Ebre) per acollir un cementiri temporal de residus nuclears. En aquest sentit, Pueyo ha remarcat que aquest cementiri no quedaria molt lluny d'alguns municipis del sud de la demarcació i s'ha mostrat convençut que no comportaria cap mena de benefici.

El delegat del Govern a Lleida s'ha remès també a la declaració del Parlament i el Govern que rebutja la instal·lació d'aquest tipus d'infraestructures al país i ha assegurat que alguns alcaldes de Lleida amb qui ha conversat sobre el tema coincideixen amb el seu posicionament.

Miquel Pueyo ha remarcat que si s'instal·la un cementiri de residus nuclears a Ascó tant sols estarà a uns pocs quilòmetres en línia recta d'alguns municipis de Lleida com són Bovera (Garrigues), a 17 quilòmetres, Almatret (Segrià), a 18 quilòmetres, o la mateixa ciutat de Lleida que quedaria a una mica més de 40 quilòmetres.

En aquest sentit ha dit que 'més enllà de l'existència d'una ratlla administrativa' que fa que cap dels beneficis que pugui generar aquesta instal·lació arribin a Lleida, 'em pregunto si hi ha algun possible benefici, i m'he de respondre que no'. Pueyo ha recordat que el territori de Lleida ha optat per un model socioeconòmic que dóna prioritat a la industria agroalimentària, a la producció agrària, al turisme, a la condició de ciutat universitària, a la implantació d'una nova cultura de l'aigua, i d'un urbanisme i un model de creixement sostenible que no seria compatible amb la instal·lació del cementiri de residus nuclears. Finalment, Pueyo també ha considerat que Catalunya ja compleix la seva quota nuclear acollint tres de les vuit centrals que hi ha en tot el territori espanyol, i amb la fabricació del 40% de l'energia nuclear de l'Estat.