El Parlament aprova una llei que regula l'avaluació ambiental de plans i programes amb incidència ecològica

El Parlament ha aprovat la Llei d'avaluació ambiental de plans i programes amb repercussió en el medi ambient. Aquesta normativa estableix els requeriments ambientals en els processos de tramitació de plans i programes que aproven totes les administracions públiques com plans territorials, d'ordenació urbanística, transports de viatgers, de gestió de recursos hídrics, de residus, aeroports, energia, entre altres.

Aquesta avaluació ambiental de plans i programes complementa l'avaluació d'impacte ambiental que es feia fins ara per a protegir el medi ambient. L'objectiu de la llei és aconseguir la plena integració dels requeriments ambientals en els processos d'elaboració i de tramitació de plans i programes que incideixen en el medi ambient que aproven totes les administracions. Aquests organismes públics hauran de tenir en compte aquests efectes mediambientals quan s'elaborin els plans. D'aquesta forma es té un instrument 'de prevenció' per garantir que no hi hagi repercussions negatives en el medi ambient.

La Llei permet una avaluació continuada de la tramitació, així com facilitar la cooperació amb els promotors públics o privats que han de desenvolupar els plans i programes. La normativa indica que a l'equip tècnic que redacti el pla o programa s'hi ha d'afegir un professional que integri els requeriments ambientals en les decisions de planejament a més d'escriure els documents d'avaluació ambiental com els diferents informes o la memòria.

Adaptar la normativa europea

Aquesta Llei és la transposició a Catalunya de la directiva europea que el govern espanyol també va adaptar en referència als efectes que determinats plans i programes tenen en el medi ambient. A Catalunya, des de fa dos anys s'aplica l'avaluació ambiental seguint la llei estatal, mentre que respecte a l'urbanisme es fa seguint la legislació específica. Per aquest camí han tingut avaluació ambiental iniciatives com la de desenvolupament rural, gestió de residus, planejament territorial, plans sectorials de ports, aeroports o heliports, el pla de política forestal, els plans de mobilitat o uns 400 plans urbanístics.

La portaveu parlamentària d’Esquerra en matèria de Medi Ambient, Laura Vilagrà, ha recordat que ‘aquesta llei regula quin ha de ser el contingut dels documents presentats a l’òrgan ambiental, tenint presents tots els requeriments que poden afectar cadascun dels plans i programes’. En aquest sentit, ha afirmat que ‘aquesta llei clarifica i dóna seguretat jurídica a la tramitació normativa d’aquests processos’, i ha afegit que, amb la seva aprovació, ‘simplement Catalunya es posa al dia en aquesta qüestió’.

Etiquetes