El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dimarts en roda de premsa.
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dimarts en roda de premsa.

Interior afegirà carrils addicionals a l’AP-7 i restringirà el trànsit de camions, entre d’altres mesures, amb l’objectiu de reduir les retencions

“Quan parlem del 36% de compliment en l’execució de les inversions de l'Estat, que es va arrossegant, sobretot té un nom: es diu Rodalies. Dècades de deixadesa amb la única alternativa real, viable, al transport de vehicles en la mobilitat obligada, que és la de cada dia quan la gent va a treballar, o a estudiar o a fer gestions imprescindibles en dies laborables”. Aquesta ha estat la denúncia formulada aquest dimarts pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una roda de premsa en què ha presentat una sèrie de mesures destinades a reduir les retencions que es produeixen a vies com l’AP-7.

Elena ha assenyalat que les aglomeracions a la xarxa viària es produeixen no només durant les operacions sortida i tornada els caps de setmana, sinó també de dilluns a divendres, i ha llançat un missatge al PSOE i al PSC: “És possible arreglar-les, a Madrid estan arreglades: es tracta de fer el mateix, invertir el que un es compromet”, ha dit. El conseller també ha urgit el govern espanyol a resoldre “mancances estructurals històriques” com les connexions de l’AP-7 amb la C-60, la C-58 o la C-16. “Aquestes són connexions que s’haurien d’haver resolt fa molts anys, i que provoquen unes retencions que podrien ser evitades”, ha assegurat. “El govern de l’Estat ha incomplert sistemàticament amb les infraestructures del país, i no és acceptable”, ha reblat.

Mesures de xoc a l’AP-7

Amb l’objectiu de pal·liar els episodis de retencions que pateixen els ciutadans i les ciutadanes a l’AP-7, Interior posarà en marxa una sèrie de mesures com l’addició a partir del pont de Sant Joan de carrils addicionals a l’AP-7 sud i entre Parets del Vallès i Sant Celoni. A més, a les properes setmanes entrarà en funcionament un sistema de grues, situades en punts estratègics, per garantir “la màxima celeritat” a l’hora de retirar els vehicles accidentats, un sistema que existia amb la concessió dels peatges i que amb la retirada del pagament a la via va deixar d’existir.

De fet, segons ha criticat el conseller, l’alliberament de peatges es va fer “amb una improvisació total i sense cap mena de planificació”. Per exemple, es va començar a licitar la retirada de les guinguetes un cop es van treure els peatges. “Això ha provocat obres durant molt de temps en moments en què això hauria d’haver estat resolt”, ha apuntat.

El Departament també reclamarà al Ministeri que redueixi la velocitat màxima a 110 kilòmetres per hora i a 100 km/h en els trams amb una major sinistralitat. I és que un estudi del Servei Català de Trànsit ha conclòs que el manteniment de la distància de seguretat està estretament relacionat amb la velocitat de circulació. “L’objectiu prioritari de la conselleria és reduir la sinistralitat. Gairebé una de cada cinc persones que han perdut la vida a les carreteres catalanes ha estat a l’AP-7”, ha informat Elena.

Accés a la cultura per a tothom

En la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts el Govern també ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de drets culturals, que buscar garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector cultural. Aquest serà un dels principals projectes de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. “Volem que l’accés a la cultura sigui per tothom, per la Calalunya sencera”, ha explicat en roda de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

I és que segons dades de la Generalitat, només en 9,6% de la població amb rendes més baixes participa a les activitats cultural, 40 punts per sota del nivell de participació de les famílies amb rendes més altes. “Avui la cultura malauradament encara no és per tothom”, ha lamentat Plaja. A més el 71% de les dones ocupen rols en equip de producció al sector audiovisual, però als rols de direcció només hi arriba el 17,7%. “Com a Govern volem assegurar que tothom pugui participar, crear i accedir a la vida cultural”, ha conclòs la portaveu.