Esquerra Republicana demana al Parlament Europeu que reafirmi la immunitat d’Oriol Junqueras i n’exigeixi l’alliberament

L’eurodiputada Diana Riba ha presentat una nova petició d’empara a l’eurocambra perquè es garanteixin els drets polítics del president republicà

L’eurodiputada d’Esquerra Republicana Diana Riba ha presentat una nova petició d’empara al president del Parlament Europeu, David Sassoli, perquè actuï per garantir la immunitat d’Oriol Junqueras. Els republicans volen assegurar el compliment de la sentència del Tribunal de Justíica de la UE, i protegir la independència i el bon funcionament del Parlament Europeu davant ingerències com la del Tribunal Suprem. La nova petició complementa la sol·licitud d’empara que Riba va presentar el passat 20 de desembre, on ja va demanar l’alliberament immediat del president republicà.

Després que el Tribunal Suprem hagi negat a Oriol Junqueras la condició d’eurodiputat i, per tant, la immunitat parlamentària, Riba ha activat de nou la via europea per procurar que es garanteixin els drets polítics del president republicà. Així, Riba ha demanat al president de l’eurocambra que dugui a terme les accions necessàries perquè Junqueras pugui assistir a la primera sessió del Parlament Europeu, que se celebra el proper dilluns 13 de gener a Estrasburg.

Concretament, Riba demana al president del Parlament Europeu:

  1. Que es negui a inhabilitar Oriol Junqueras i que no declari vacant el seu escó. En cas que no en tingui competència, que ho remeti a l’òrgan pertinent.
  2. Que el proper 13 de gener declari davant el Parlament Europeu que Oriol Junqueras és eurodiputat electe.
  3. Que demani a les autoritats espanyoles competents l’alliberament immediat d’Oriol Junqueras.
  4. Que informi a les autoritats espanyoles competents respecte les seves obligacions sota la legislació europea i el seu deure de cooperació amb les institucions de la UE.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ja va reconèixer la immunitat d’Oriol Junqueras el passat 19 de desembre, just després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea fes pública la seva resolució. Ara, després del posicionament del Tribunal Suprem i la inhabilitació de Junqueras, els republicans demanen un nou reconeixement per part de Sassoli. El president de l’eurocambra, per la seva banda, ja ha anunciat que no es pronunciarà fins a l’inici de la sessió plenària de dilluns.