A finals del passat mes de juny, Meritxell Serret Aleu, exiliada a Bèlgica des del mes d'Octubre, fou nomenada Delegada del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea. 'La Humanitat' entrevista la flamant Delegada de l'executiu català a Brussel·les per valorar l'actual situació política i analitzar quins reptes haurà d'afrontar el procés independentista en l'esfera internacional

De Consellera del Govern de la Generalitat a Delegada del Govern a Brussel·les. És un nou repte que assumeixes en circumstàncies força excepcionals marcades per l'exili, la presó i, en general, la repressió contra Catalunya. Què suposa per a tu, aquesta nova etapa?

M'ha fet molta il·lusió i m'he sentit molt honorada. Per a mi és, sobretot, una oportunitat en tots els sentits i, alhora, també és un repte. Ser al capdavant de la Delegació i poder treballar amb tot l'equip de persones que la formen m'aporta energies renovades i noves perspectives per a continuar fent país i per a fer valer la realitat de Catalunya a la Unió Europea.

Ets la Delegada que arriba després de l'aplicació de l'article 155. Què ha suposat el 155 en el dia a dia de la Delegació?

La presència de Catalunya davant la Unió Europea té més de 30 anys d'història, primer a través del Patronat Català Pro-Europa i, a partir de 2004, amb la Delegació. És una de les Delegacions "veteranes" a la Unió Europea i que amb els anys ha guanyat rellevància i capacitat d'influència. Tenim una història d'anys i d'èxits que el 155 ha intentat aturar i malmetre.

Els 7 mesos d'aplicació de l'article 155 són una etapa fosca que han fet perdre oportunitats i que ha estat molt dura per a totes les persones que treballen a la Delegació, especialment arran del cessament injust d'Amadeu Altafaj com a Delegat. Ara, l'objectiu és retornar la confiança a tot l'equip, reprendre dinàmiques i encetar-ne de noves, perquè la capacitat d'influència de Catalunya a les institucions europees es vegi incrementada. Treballaré perquè qualsevol aspiració de Catalunya sigui assolida dins la Unió Europea.

El paper de l'Europa oficial, fins al moment, ha consistit a dir que el cas català era un "afer intern". Creus que aquest posicionament pot canviar i la UE pot esdevenir, per exemple, un agent mediador?

De l'experiència passada sabem que la mediació s'activa quan dues parts l'accepten i la reconeixen, i fins al moment, l'Estat espanyol l'ha rebutjat. Tot i així, cal tenir molt en compte que el que succeeix a Catalunya transcendeix a l'opinió pública europea i les institucions no en són alienes; i el que també cal remarcar és el rebuig general a la violència de l'Estat l'1 d'octubre.

Sigui com sigui, caldrà veure com evoluciona l'etapa tot just encetada amb el govern de Pedro Sánchez. Ara, tota la comunitat internacional està expectant per veure com gestionarà el conflicte que tenim obert, incloent-hi la situació de presó i exili i el dret d'autodeterminació.

Has trobat altres opinions dins de les institucions de la UE més enllà del posicionament oficial de considerar-ho "un afer intern"?

Durant aquestes primeres setmanes que porto al capdavant de la Delegació he pogut fer uns primers contactes amb representants d'altres països i assistir a diverses conferències sobre alguns dels grans temes que hi ha a l'agenda europea com el Brèxit o les prioritats de la Presidència austríaca del Consell. En aquests actes he rebut mostres d'interès per saber com està evolucionant la situació des del nomenament del govern a Catalunya i del nou govern a Madrid. La immensa majoria m'ha traslladat el desig que s'enceti una etapa de diàleg i la inquietud per com pot evolucionar el procés judicial contra els membres del govern que vam ser cessats pel 155.

Penses que aquesta falta de reacció de l'Europa oficial respecte a Catalunya pugui derivar cap a un cert euroescepticisme d'aquells catalans que sí que n'esperaven algun gest?

És evident que davant de l'expectativa que ens vam crear, la manca de reacció oficial ens ha generat, poc o molt, un sentiment de frustració. Ara, crec que toca aprendre del que hem viscut, posar en valor que no ens poden negar el dret a defensar la República catalana, i reprendre la tasca de generar confiança i guanyar respecte defensant el diàleg i una solució democràtica al conflicte. A més, hem de continuar reivindicant que som ciutadans europeus, que creiem en els valors sobre els quals s'ha creat la Unió Europea, de pau, igualtat, llibertat, justícia i solidaritat, i que no hi pensem renunciar.