L’advocat tortosí Xavier Faura fa el salt a la política després de ser president de la Sindicatura Electoral a Tarragona en el referèndum de l’1-O. Té com a prioritats renovar l’administració local, la participació ciutadana i l’impuls de la indústria agroalimentària, dels productes agrícoles de proximitat amb la marca Ebre Biosfera i del turisme

Per què has decidit implicar-te en la política municipal?

Ha estat per un conjunt de factors. Vaig ser elegit president de la Sindicatura Electoral a la demarcació de Tarragona pel referèndum de l’1-O i cal recordar que el Tribunal Constitucional va emprendre unes mesures contra els síndics que va provocar que molta gent sensible amb el procés sobiranista es posés en contacte amb mi. Així es com vam crear un grup de pressió amb l’objectiu de fer canvis a la política ebrenca, vam decidir concórrer a les eleccions municipals a través de la plataforma Tortosa-Sí. La bona sintonia amb ERC i el fet que el seu anterior candidat anunciés que no repetiria m’ha portat a encapçalar la candidatura, que té l’objectiu de treballar per canviar i millorar el funcionament de l’administració pública local.

Què cal canviar a Tortosa?

Cal canviar el tarannà, és a dir, la relació amb la ciutadania ha de ser transparent: parets de vidre i portes obertes. No només la ciutadania ha de tenir coneixement de tot allò que fa l’Ajuntament sinó que ha de poder participar i orientar les decisions polítiques. S’han de crear consells sectorials formats per representants de l’administració i de la ciutadania. També cal que l’equip de govern convoqui un fòrum obert, per exemple cada sis mesos, on els tortosins i les tortosines puguin preguntar directament tot allò que els interessi. Un altre canvi que cal dur a terme és la relació amb l’oposició, no s’han de veure els grups de l’oposició com els enemics, sinó com uns col·laboradors. És necessari crear un sistema de control, un comitè de vigilància, que vetlli pel compliment dels acords que s’adopten al ple.