Després d’anys foscos a l’Ajuntament de Sabadell, amb la corrupció sent protagonista de l’anterior govern socialista, en els últims tres anys el govern republicà, encapçalat per Juli Fernàndez, ha capgirat la situació i ha posat les polítiques socials i republicanes al servei dels ciutadans

Què suposa ser l’alcalde de Sabadell, la cinquena ciutat de Catalunya?

Ser alcalde és la millor cosa que et pot passar si t’agrada la política municipal. Jo sempre dic ‘fer d’alcalde’ perquè seré farmacèutic i pare tota la vida però d’alcalde en fas un temps i dedicar la teva vida a fer d’alcalde o de regidor, és dedicar-la a la teva gent i, per tant, és la millor cosa que et pot passar. He tingut la gran sort de fer d’alcalde, que sempre és un honor però no sempre un gran plaer. Has de ser molt resistent a la frustració perquè saps que hi ha coses que han de passar i que són justes que passin però que no passen tan ràpid com voldries que passessin. Per tant, has de ser resistent a la frustració i seguir-ho intentant i intentant. Al final quan les coses surten estàs content.

Des del govern de Sabadell heu aplicat diferents mesures de caire republicà i social, com ara les multes a les empreses energètiques que aplicaven talls en els subministraments o l’aplicació del Pla Estratègic d’Acció Social. Creus que heu donat exemple a seguir a altres ajuntaments?

Veníem d’una situació molt complicada, dels pitjors anys de la política municipal, de la corrupció i de ser notícia per la corrupció. Hem intentat tornar al que havia estat Sabadell durant els inicis del municipalisme i durant els anys 80 i 90: una referència a la defensa dels drets i la dignitat de la seva gent. Podem estar-ne satisfets malgrat que queda molt per fer i seguirem avançant cada dia; però sí, hem estat capaços de prendre mesures en moments en què no es complia la llei de pobresa energètica. La vam aplicar amb totes les de la llei i vam posar sancions, això ha fet que hi hagués un canvi d’actitud per part de les elèctriques.

La defensa dels drets i la dignitat de la nostra gent ha anat per davant de tot. Hem estat capaços d’aplicar una estratègia de ciutat en l’àmbit de l’acció social i de defensar també els drets davant de les retallades, sobretot en la llei 24/2015 (La llei de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica) per part, en aquell moment, del govern del PP. De fet, molts alcaldes i alcaldesses vam anar a la delegació del govern espanyol a explicar que allò que feien amb al llei 24/2015 afectava als nostres ciutadans i els vam exposar les solucions que teníem per les famílies que patien per no tenir habitatge. Vam fer evident els interessos d’aquell govern que preferia igualar la misèria que igualar la dignitat. El nostre objectiu, i sempre ho diem així, és que les necessitats de la nostra gent són les nostres prioritats. Això és el que hem fet i si serveix perquè altres també ho puguin fer, doncs endavant, nosaltres també intentem aprendre; entre tots segur que ho podem millorar tot.