Sabrià, Vilalta, Jové i Vilagrà, els quatre negociadors d'Esquerra, en roda de premsa
Sabrià, Vilalta, Jové i Vilagrà, els quatre negociadors d'Esquerra, en roda de premsa

L’equip negociador dels republicans desgrana la proposta de Govern i demana a Junts que es materialitzi l’acord durant els propers dies

És només qüestió de responsabilitat. Ni excuses ni dilacions; només responsabilitat”. Josep Maria Jové, Laura Vilagrà, Marta Vilalta i Sergi Sabrià, negociadors d’Esquerra Republicana, han comparegut avui conjuntament de manera excepcional per desgranar la tasca portada a terme pels republicans des de la nit electoral i que hauria de menar, de manera inevitable i immediata, a la investidura d’un nou govern liderat per Pere Aragonès que materialitzi la majoria excepcional que l’independentisme va aconseguir el 14 de febrer.

Els negociadors republicans consideren que la major part de la feina està feta i que està en mans de Junts desbloquejar la situació i desencallar la investidura per donar resposta a la crisi múltiple que enfronta el país. Els republicans defensen que cal formar govern amb urgència per donar resposta a la situació d'emergència social, econòmica i nacional perquè "qui ho necessita és el país, qui té pressa és la gent", ha afirmat Jové.

En resposta a aquesta emergència, Laura Vilagrà ha desplegat aspectes concrets de l’acord que els republicans van tancar amb la CUP-UNCPG que aborda mesures programàtiques concretes com ara habitatge, rescat social, territori i sostenibilitat, i d’altres que s’anunciaran aviat, per beneficiar la majoria de la ciutadania. "Són mesures per estar al costat de la gent i superar l’etapa actual, complexa des del punt de vista social i econòmic; volem sortir-nos-en des de l’esquerra i no amb mesures d'austeritat i precarietat", ha assegurat Vilagrà.


Però la Nova Generalitat Republicana no només s’ha de bastir sobre un acord conjuntural, sinó que els republicans han explicat la proposta estratègica que van presentar a Junts fa més d'una setmana. Marta Vilalta ha abordat el repte de cristal·litzar el 52% de vot independentista per "avançar cap a la República catalana i transformar i rescatar socialment el país".

"No ens espolsem les responsabilitats. Per això fem una proposta de país, de govern, de legislatura, per canalitzar el 52% i també per seguir al costat de la gent. L’acord, per nosaltres, està a punt. Estem preparats, l’acord està a punt per ser desplegat. Qui ha de dir si està a punt per fer passos endavant i fer el pas definitiu és Junts", ha insistit Vilalta.

Per últim, el diputat Sergi Sabrià s’ha mostrat contundent i ha demanat a Junts que es materialitzi l’acord de govern entre la diada de Sant Jordi i l’1 de maig. Els republicans reclamen a Junts que es decideixi per desbloquejar la situació i posar data al ple d’investidura. “La paciència de la gent està al límit. En el moment que vivim de crisi social, econòmica i democràtica, no hi ha excusa que valgui per no desencallar la situació. Cal un acord, cal un govern ja”, ha conclòs Sabrià.

  Esquerra Republicana urgeix Junts a desbloquejar la investidura: 'Estem preparats, l’acord està a punt per ser desplegat'