Arés Tubau saludant Laura Pelay amb Junqueras de fons / Paula Roque
Arés Tubau saludant Laura Pelay amb Junqueras de fons / Paula Roque

La militància d’Esquerra Republicana ha aprovat aquest dissabte al migdia el full de ruta del partit

La militància d’Esquerra Republicana ha aprovat la ponència política en el marc del 30è Congrés que se celebra aquest dissabte a Martorell. El full de ruta que ha de guiar l’acció política dels republicans els pròxims anys posa el focus en quatre eixos per enfortir el partit i el país: “Més Esquerra Republicana, Més nació des dels valors de l’esquerra i del republicanisme; Més societat, més cohesió social i justícia social; i finalment Més país, per a un país sobirà i articulat.

La ponència condensa la feina feta de les darreres setmanes per una vintena de persones i membres de les sectorials per redactar la proposta de base i que, els darrers dies, ha esmenat la militància. El “pal de paller de l’estratègia política” d’Esquerra ha rebut 867 esmenes; de les quals 133 s’han incorporat de forma literal i en 427 s’ha arribat a un punt d’acord. “És un rècord d’esmenes en ponència política, el partit és viu i té ganes de participar”, ha explicat la secretària general adjunta Arés Tubau, acompanyada de Norma Pujol, vicesecretària general de Polítiques Sectorials, i de Cesc Iglesias, redactor també de la ponència. La ponència ha rebut el suport d’un 90% de la militància present a Martorell: 692 vots a favor del sí, 24 no; i 55 en blanc.

La nova ponència vol enfortir el partit des d’una estratègia municipalista, que passa per arrelar-se a pobles i ciutats parlant clar a la gent, reforçant vincles al dia a dia. L’objectiu dels republicans són les municipals del 2027 i és clau que el municipalisme sàpiga donar resposta a les necessitats centrals bàsiques de la gent, a ciutat i al món rural.

En ple auge de l’extrema dreta, els republicans fixen a la ponència que la cohesió nacional és indestriable de la cohesió social, i que aquesta és la clau per no relegar la nació a la dreta desacomplexada. Des del catalanisme popular i democràtic, Esquerra reivindica la nació des d’una perspectiva cívica, de comunitat política i social, com un projecte compartit de progrés social. Per això els republicans fixen una agenda d’accions de cohesió nacional i enfortiment de la llengua.

La llengua i la cultura són de fet una de les prioritats socials del bloc que busca reforçar la cohesió i la justícia socials a partir de construir una societat amb seguretats bàsiques. Això passa per una feina digna, un habitatge assequible, la seguretat, l’Educació, salut i atenció social, els serveis públics i transport públic i la sostenibilitat i energies renovables. La d’Esquerra és una aposta per la indústria i l’economia productiva enfront de l’economia especulativa i dels rendistes.

També busca fixar les línies en clau de país, de sobirania. Amb la mirada fixada al 2031, Esquerra considera clau fixar una majoria democràtica estable a favor de la república catalana, que de fet és un dels eixos claus en la ponència estratègica que es debatrà diumenge. Cal preparar el país per exercir la sobirania plena i això implica assumir noves infraestructures, amb equilibri territorial i que sigui útil als 8 milions de persones que viuen al principat; als 15 milions dels Països Catalans. Acumular sobiranies passa, doncs, per a la Hisenda catalana i la gestió de Rodalies, l’Energètica, una Agència de la Dada per a la IA catalana, una nova administració Pública Territorial, un model català de Funció pública, un poder judicial propi i dotar Catalunya d’un marc català de relacions laborals i una agència de protecció social.