El diputat Marc Sanglas durant la seva intervenció al Parlament
El diputat Marc Sanglas durant la seva intervenció al Parlament

El diputat Marc Sanglas denuncia la repressió exercida per l’Estat i recorda que “els consensos es troben parlant i no passejant autobusos”

El diputat del Grup Republicà Marc Sanglas ha denunciat una vegada més la repressió que exerceix l’Estat espanyol cap a la ciutadania de Catalunya. En aquesta ocasió, ha posat l’èmfasi en els membres de la sindicatura electoral del referèndum de l’1 d’octubre, a qui se’ls demana 2 anys i 9 mesos de presó per delictes de desobediència i usurpació de funcions públiques. “Aquesta situació és del tot irregular i s’hauria d’arxivar perquè tenien empara legal i no van cometre cap il·legalitat”, ha explicat Sanglas, que ha mostrat també solidaritat i reconeixement a la tasca dels síndics. Tot això és fruit d’”un model que no ha estat vist enlloc”. El Tribunal Constitucional esdevé “jutge i part” i és el mateix tribunal que imposa una resolució qui l’acaba executant. “Una vegada més, la legislació espanyola s’ha saltat tot el sistema de garanties processals”, ha afirmat el diputat.

Sanglas ha manifestat que, tal com “demostren” els missatges de Cosidó dient que podien incidir en la voluntat dels tribunals, “la independència judicial ha saltat pels aires. No existeix cap tipus de justícia a l’Estat espanyol”. “El govern de l’Estat s’ha dedicat a extremar al màxim l’argument jurídic”, ha explicat el republicà. “Justifiquen que la llei ho empara tot, però les dictadures també tenen lleis, i s’emparen en elles i en els seus tribunals i sistemes judicials injustos”.

La independència judicial ha saltat pels aires. No existeix cap tipus de justícia a l’Estat espanyol
Marc Sanglas Diputat del Grup Republicà al Parlament de Catalunya

El diputat republicà ha recordat que la situació dels membres de la sindicatura electoral no és un fet aïllat i ha llistat alguns dels casos de repressió prèvia, durant i posterior a l’1O, recalcant-ne l’existència “malgrat que algú s’entesti a negar-ho i a dir que eren els ciutadans els que exercien la violència”:

  • 52 actuacions policials contra col·legis electorals
  • Més de 1.000 ferits l’1 d’octubre, un dels quals va perdre un ull
  • 40 membres del Govern investigats pel Tribunal Suprem
  • Més de 700 alcaldes i alcaldesses
  • Professors
  • Ciutadans que van tallar carreteres
  • ​​​​​​​Humoristes

 El vicepresident Pere Aragonès intervé al ple del Parlament de Catalunya
El vicepresident Pere Aragonès intervé al ple del Parlament de Catalunya

Sanglas ha volgut destacar també dos dels grans consensos de la societat catalana: el referèndum “com a millor eina per resoldre les qüestions polítiques” i el rebuig de la repressió i la presó que pateixen polítics i líders socials. “La presó provisional s’ha d’acabar, és un clam unànim de la ciutadania del nostre país”, ha dit, i ha afegit amb contundència que “els consensos es troben parlant en una taula i no passejant autobusos”.


El Govern, determinat a plantar cara a la vulneració de drets i llibertats

Per la seva banda, el vicepresident del Govern Pere Aragonès també ha mostrat el seu suport, solidaritat i complicitat als membres de la sindicatura electoral per la “repressió desproporcionada que estan patint”.

No ens quedarem anclats en una Constitució que ara farà 40 anys i que s’ha quedat podrida com la cúpula del poder judicial
Pere Aragonès Vicepresident del Govern de Catalunya

“El Govern plantem cara a aquesta vulneració de llibertats polítiques i democràtiques i continuarem treballant per garantir els drets civils i polítics de tota la ciutadania, per això hem creat l’Oficina de Drets Civils i Polítics”, ha afirmat Aragonès. I és que “sembla que, avui, dir que estàs en contra de la unitat indissoluble d’Espanya et posa en el punt de mira, però seguirem defensant, malgrat que no els agradi, que l’han de decidir els seus ciutadans”, ha afegit el vicepresident. “No ens quedarem anclats en una Constitució que ara farà 40 anys i que s’ha quedat podrida com la cúpula del poder judicial”, ha conclòs.