Esquerra Republicana demana a la jutgessa argentina encarregada del cas Companys que viatgi a Barcelona per escoltar els testimonis

Els advocats d'ERC sol.liciten a la jutgessa encarregada d'investigar els crims del franquisme, Maria Servini, que es desplaci a Barcelona per prendre declaració dels testimonis catalans. El diputat d'Esquerra a Madrid Joan Tardà ha explicat aquest dilluns que la voluntat dels partit és que la instrucció del cas entri en una segona fase, després que la querella per l'assassinat de Lluís Companys fos admesa a tràmit a l'Argentina. "Es tracta de demanar que la magistrada Servini requereixi la documentació primigènia que demostra l'assassinat de Lluís Companys", ha explicat Tardà. Documentació que els historiadors d'ERC situen en possessió dels estats espanyol, francès i alemany.

La petició que fa ERC a Servini és doble: d'una banda exigir la documentació necessària del cas Companys a les autoritats espanyoles, franceses i alemanyes, que van col·laborar amb l'Espanya de Franco en la detenció del president (també a les holandeses on els historiadors situen la carta de refugiat de Companys). D'altra banda, també es demana a la jutgessa que viatgi a Barcelona i a Madrid per escoltat de primera mà els testimonis -que sovint tenen dificultats per desplaçar-se a Buenos Aires per declarar.

La querella d'ERC denuncia el Crim contra la Humanitat del president de la Generalitat Lluís Companys i aporta la prova de 45 alcaldes i 2 diputats al Parlament militants d'ERC també executats. La justícia argentina la va admetre a tràmit el passat mes d'octubre com una causa més contra els crims del franquisme, que la jutgessa Maria Servini ha decidit investigar. "Sembla ser que se'ns obre una porta lluny de casa nostra. No a Espanya, on sempre ens hem estavellat contra el sistema judicial espanyol, que no ha volgut saber mai res sobre la justícia universal i la reparació de les víctimes del feixisme", ha indicat Tardà.

El diputat republicà ha emfatitzat que ERC no renunciarà a acabar amb l'anomalia històrica que suposa el fet que l'Estat espanyol sigui l'única democràcia moderna que no hagi jutjat els crims del feixisme. De fet, els republicans s'han querellat també contra la "impunitat" que l'administració de l'Estat ha procurat als "botxins" del franquisme. Referint-se a l'actualitat catalana, Sivo ha explicat que amb la querella es busca aconseguir un sí-sí com a la consulta: "sí a acabar amb la impunitat i sí a generar expectatives d'èxit". Segons l'advocat d'ERC, s'ha obert una finestra important per jutjar el règim feixista de Franco i reparar les víctimes dels Crims contra la Humanitat que va practicar durant 40 anys. Segons Tardà, una Catalunya independent ja hauria jutjat els crims del franquisme i, ara, a les portes d'una consulta sobiranista es genera una oportunitat "històrica" per construir un estat que condemni, jutgi i repari a diferència del que ha fet l'estat espanyol.