Esquerra Republicana/ Javi Bernal
Esquerra Republicana/ Javi Bernal

Els eurodiputats alerten que el Consell de la UE demana considerar com delicte penal la banalització del nazisme

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana, Jordi Solé i Diana Riba, han enviat aquest dijous un informe als màxims responsables europeus dels organismes de protecció dels Drets Fonamentals, així com a entitats que vetllen per la memòria de l’holocaust, denunciant la banalització del nazisme per part de representants de PP, C’s, Vox i el PSOE quan comparen la política d’immersió lingüística a les escoles catalanes amb el nazisme.

“A Europa, banalitzar el nazisme i l’holocaust és passar una línia vermella que no s’accepta. De fet, el Consell de la Unió ha demanat en repetides vegades que tots els estats membre ho considerin un delicte penal. Per això, des d’Europa, no s’entén que barbaritats que hem hagut de sentir per boca del nacionalisme espanyol més ranci puguin quedar impunes”, ha denunciat l’eurodiputat Solé.

A l'infirme -que Solé i Riba han enviat, entre d’altres, a l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders; al director de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, Michael O’Flaherty; i la relatora especial sobre racisme de Nacions Unides, Tendayi Achiume-, els eurodiputats fan referència a l’enèsima ofensiva política i judicial en contra del català com a llengua vehicular a l’escola. I posen com exemple els comentaris de la vicesecretària d’organització del PP, Ana Beltrán, que al desembre va comparar el cas de l’escola de Canet de Mar amb la persecució durant el nazisme. “Arribarem a veure els que demanen que es pugui estudiar en castellà amb un braçalet marcat perquè puguin ser assenyalats pel carrer igual que feien els nazis amb els jueus”, va dir.

“Per respecte a la democràcia i a la memòria, i per respecte a la nostra dignitat com a poble, no podem deixar passar aquestes mostres d’odi, d’ignorància, o de les dues coses alhora”, ha afegit Solé.