La segona jornada de qüestions prèvies ha servit per escoltar el relat de les acusacions i per constatar, una vegada més, el seguidisme que la Fiscalia de l'Estat fa de la formació ultradretana VOX

Avui, segon dia de judici i de qüestions prèvies, ha sigut el torn d'escoltar el relat de l'acusació que, en aquest cas, està formada per la Fiscalia de l'Estat, l'Advocacia de l'Estat i, com a acusació particular, el partit d'ultra dreta VOX. Tot i les diferències de matís que puguin existir entre les tres parts de l'acusació, l'objectiu de totes tres ha quedat clar: castigar unes idees polítiques que posen en entredit el règim del 78.

La fiscalia no ha dubtat en fer afirmacions d'una alta càrrega política com quan ha afirmat que "aquest és un judici en defensa de la democràcia espanyola". VOX, per la seva banda, ha evidenciat el fet que, aquest judici, serà utilitzat en forma de campanya electoral i, per això, les seves primeres paraules han sigut per demanar al tribunal que no permetés a cap dels acusats dur llaços grocs (una petició que ha sigut desestimada). En canvi, l'Advocacia de l'Estat s'ha centrat a convèncer a l'audiència de què "estem davant d'un judici penal amb totes les garanties".

L'estreta relació entre la Fiscalia i VOX
El partit ultradretà i la Fiscalia han anat de la mà des de l'inici d'aquest procés i, avui, aquest fet, s'ha fet palès. Tal com ens explica Joan Ignasi Elena, coordinador de les defenses d'Esquerra en aquesta causa, "VOX ha actuat com a cavall de Troia de l'extrema dreta profunda de l'Estat i la Fiscalia s'ha dedicat, bàsicament, a fer seguidisme".

Una vegada exposades, per una banda, les vulneracions de drets que els encausats han patit i d'escoltar, per altra, els arguments de les acusacions, ara és el torn del tribunal. Aquest haurà de decidir si segueix sense admetre determinades proves que planteja la defensa i que no han estat acceptades o si, per exemple, segueix admetent proves que provenen del jutjat número 13, una causa en la qual les defenses no hi han tingut accés generant així indefensió en els encausats.

En definitiva, ara li toca al Tribunal decidir si segueix anant de la mà de l'extrema dreta o si, per altra banda, decideix aplicar el dret.