Oriol Junqueras, el primer candidat català a presidir la Comissió Europea

La candidatura del president d'Esquerra Republicana té el suport de més d'un centenar de delegats europeus de diversos partits

Amb l'objectiu de posar el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol al centre de la política europea, més de cent delegats de diversos partits que formen part de l'organització Aliança Lliure Europea (ALE o EFA en les seves sigles en anglès) han nomenat al president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, com a candidat d'aquest grup a presidir la Comissió Europea. La decisió es va adoptar per unanimitat en el si de l'Assemblea General d'ALE a Brussel·les i converteix al líder republicà en el primer català a optar a la màxima representació de l'executiu europeu.

Fins ara, ALE, que comparteix grup parlamentari amb els Verds sota el nom de Verds-ALE (Greens-EFA en anglès), no havia presentat cap candidat propi i havia optat per donar suport al candidat que presentaven els Verds. Davant de la situació d'excepcionalitat que s'està vivint a Catalunya, però, ALE ha decidit presentar per primera vegada un candidat propi per visibilitzar arreu d'Europa la repressió de l'estat espanyol i la seva deriva antidemocràtica.

Què és l'Spitzenkandidat?

Amb l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa l'any 2009, el sistema per escollir el president de la Comissió va ser modificat. El nou tractat europeu estipula que, a l'hora de nomenar el President de la Comissió, cal "tenir en compte els resultats de les eleccions al Parlament Europeu". Amb aquesta modificació s'aconsegueix crear per primer cop un lligam explícit entre les eleccions europees i la tria del president de l'executiu.

Arran d'aquesta reforma, i de cara a les eleccions del 2014, es va introduir el sistema de Spitzenkandidaten. Aquest nou sistema implica que cada partit polític europeu ha de presentar un aspirant a presidir la Comissió Europea. El Consell Europeu, format pels caps de govern dels Estats Membre, és l'encarregat de triar un dels candidats proposats pels partits tenint en compte les majories sorgides democràticament de les urnes. Una vegada es tria el candidat, l'Spitzenkandidaten haurà de ser ratificat pel Parlament Europeu per convertir-se, finalment, en el president de la Comissió.

Què suposa que Oriol Junqueras sigui Spitzenkandidat?

El president d'Esquerra Republicana és el primer candidat català que opta a presidir la Comissió Europea i, aquest fet, posa el cas català al bell mig del debat europeu. Es tracta d'una candidatura que suposa un gran pas pel que fa a la internacionalització del conflicte entre Catalunya i Espanya i que posa al descobert la vulneració flagrant de drets civils i polítics en un Estat Membre de la Unió Europea.

L'objectiu d'ALE, segons fonts de l'organització, és "visibilitzar a tot el món la repressió que hi ha a l'estat espanyol i posar de manifest la regressió de drets fonamentals i de democràcia que hi ha, no només a Espanya, sinó a tota la UE amb el preocupant auge de l'extrema dreta". "Junqueras representa l'Europa de la llibertat i la democràcia i la màxima expressió dels valors que volem transmetre", asseguren des d'ALE.