Rufián: 'Esquerra defensarà els drets i les llibertats davant d'un Estat policial i de dubtosa qualitat democràtica'

Esquerra Republicana ha presentat avui una 'Llei d'Emergència Democràtica' per tal garantir el reconeixement i la protecció de drets i llibertats civils, socials i polítiques

Aquest matí, davant del Departament d'Economia, el candidat d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha fet una "crida a defensar la llibertat, la democràcia i la justícia social" perquè "ho devem a les generacions que ens han precedit i que es van jugar la vida per uns drets que estan amenaçats de nou". Segons Rufián, el grup d'Esquerra Republicana a les Corts espanyoles serà "un ferm defensor dels drets i les llibertats individuals i col·lectives davant d'un Estat policial i de dubtosa qualitat democràtica que els oprimeix i els persegueix".

Per això, el candidat republicà ha presentat la 'Llei d'emergència democràtica'. Es tracta d'una llei paraigua que inclourà una bateria de propostes legislatives destinades, segons Rufián, "a garantir el reconeixement i la protecció dels drets i llibertats civils, socials i polítiques". A continuació, podeu llegir el contingut d'aquestes propostes:

 • Penalitzar l'apologia o l'enaltiment del franquisme i el feixisme: Incloure en el Codi Penal la banalització, l'apologia i l'enaltiment del franquisme, el nazisme, el feixisme, el falangisme i el nacionalcatolicisme.
 • Despenalitzar les injúries a la Corona i ultratges a Espanya: Reformar el Codi Penal amb l'objectiu de despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya com a garantia del dret fonamental d'opinar i expressar les idees lliurement i sense censura.
 • Derogar la ‘Llei Mordassa’: Es tracta d'una llei que limita drets i llibertats fonamentals com la llibertat d'expressió, de manifestació i de reunió i dota de cobertura legal la persecució i repressió policial de la protesta.
 • Perseguir i eliminar les devolucions en calent: Erradicar la pràctica de les devolucions en calent, així com eliminar les concertines de les tanques de Ceuta i Melilla.
 • Derogar la cadena perpètua: Derogació de la presó permanent revisable, introduïda pel PP a la reforma de l'any 2015, ja que suposa la recuperació de la cadena perpetua i això xoca frontalment amb la política penitenciària d'inserció social que defensa Esquerra.
 • Despenalitzar el dret de vaga: Eliminar la penalització i criminalització del dret a vaga i la nul·litat dels casos d'imputats pel simple fet d'haver fet un piquet. L'apartat 3 de l'article 315 del Codi Penal castiga els sindicalistes i permet que puguin ser detinguts i jutjats amb penes de presó.
 • Recuperar la Justícia Universal: Protegir i garantir el principi de justícia universal amb l'objectiu de revertir la tendència restrictiva de les dues últimes reformes impulsades pel PSOE i PP. En virtut d'aquest principi, els tribunals poden perseguir i jutjar crims internacionals independentment del lloc on s'hagin produït i la nacionalitat de les víctimes o els agressors.
 • Derogar la reforma del Tribunal Constitucional (TC): Derogar la reforma impulsada pel PP l'any 2015 amb la qual el TC adquireix competències executives de sanció i la potestat d'adoptar les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les seves resolucions. La reforma, qüestionada pel Consell d'Estat i rebutjada per pràcticament tota l'oposició del Congrés, va situar el TC al servei de l'executiu espanyol en la seva croada contra l'autogovern de Catalunya.
 • Reformar la Llei d'Amnistia de 1977: Reformar la Llei d'Amnistia de 1977 i acabar amb la impunitat del franquisme i el feixisme. L'objectiu de la iniciativa és habilitar la possibilitat d'investigar i jutjar els crims comesos per la dictadura franquista, tant en els jutjats espanyols com a l'estranger.
 • Derogar la reforma del Consell General del Poder Judicial: Reformar l'actual sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial per a posar fi a la repartició dels jutges per part del PP i PSOE.
 • Derogar la Llei de Seguretat Nacional: Legitima un estat d’excepció en què totes les policies de l’Estat (autonòmiques i locals) es podrien posar a les ordes del govern espanyol per decret i sense necessitat que sigui ratificat pel Congrés.
 • Derogar la reforma de la llei d’enjudiciament criminal (LECrim): Acabar amb la limitació de terminis d'instrucció del jutge imposada pel PP a fi d’impedir la deguda investigació de les macrocauses de corrupció.
 • Suprimir les funcions de jutge que el Codi Penal atorga a la policia.