Esquerra Republicana rebutja el projecte de línia elèctrica aèria de molta alta tensió Valmuel-Begues

Els republicans exigeixen al govern espanyol la retirada del projecte i la creació d'una estratègia sobre les energies renovables amb els territoris afectats

Esquerra Republicana s'oposa al macroprojecte de creació línies aèries elèctriques de molt alta tensió Mat Valmuel-Begues que representa un model de producció i distribució d'energia de grans oligopolis, donant continuïtat a l'actual estructura del mercat elèctric i les disfuncions que genera en el cost de l'energia. Esquerra Republicana no comparteix aquest projecte que s'allunya dels centres de consum, generant emissions i un gran impacte paisatgístic.

La Mat Valmuel-Begues, impulsada pel grup empresarial Forstalia, representa un projecte de titularitat privada i d'ús exclusiu del seu promotor amb una longitud de 180 quilòmetres a les Terres de l'Ebre, Tarragona i el Penedès i que travessa vuit comarques catalanes més: des de Batea fins a Begues. L'objectiu és transportar energia produïda de l'Aragó fins a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest projecte, segons els republicans, no dona resposta als reptes globals contra el canvi climàtic ni els principis que promou l'Agenda 2030, una prioritat cabdal en aquest moment de màxima emergència.

Davant la proliferació de propostes de nous projectes Mat que afecten molts punts del territori, consideren que cal prioritzar l'ús d'espais antropitzats. A més, totes les propostes que té el ministeri sobre la taula són privades, fet que preocupa especialment, ja que obre la porta a un escenari de competència entre grups privats que pot acabar amb un impacte molt elevat pel territori, amb multitud de línies de diferent titularitat per connectar els mateixos àmbits.

En els municipis afectats, Esquerra Republicana ha presentat una moció per exigir al govern espanyol la retirada del projecte i la creació d'una estratègia sobre energies renovables que estableixi un acord entre tots els territoris i agents afectats per tal de protegir les zones d'alt valor agrícola i forestal.

A més, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana juntament amb Junts per Catalunya, En Comú Podem i la CUP han registrat una petició de compareixença de diferents entitats i persones implicades a la Comissió d'Acció Climàtica per recollir-ne les valoracions de l'impacte del projecte de la Mat Valmuel-Begues.

Per altra banda, la Diputació de Tarragona, els consells comarcals de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i els alcaldes dels 42 municipis afectats han presentat conjuntament dues al·legacions aquesta setmana, a les quals Esquerra Republicana hi dona suport.

Amb aquestes iniciatives públiques, Esquerra Republicana vol defensar un model d'energia distribuïda, democratitzada, lliure d'oligopolis, propera a les àrees de consum i amb preus justos. Un model que eviti la concentració de producció en determinats territoris que arriben a produir un elevat impacte acumulatiu i generen un important cost en el transport.