Pere Aragonès, davant la seu d'Esquerra Republicana / Marc Puig
Pere Aragonès, davant la seu d'Esquerra Republicana / Marc Puig

El dia d’any nou vaig exposar que si el poble de Catalunya ens fa confiança el proper 14 de febrer, des d’Esquerra Republicana de Catalunya proposaré un govern de front ampli amb JxCat, els Comuns, la CUP i el PDeCAT. Una proposta certament complexa i atrevida però que va d’acord amb el moment social, econòmic i de fragmentació política que vivim. És el moment de ser valents i voler liderar la represa política, social i econòmica del país! És des d’aquest lideratge que fem la proposta.

Una proposta que va rebre reaccions ràpides i previsibles d’algunes portaveus de les formacions esmentades autodescartant-se. Son vetos creuats entre alguns dels partits que estic convençut que hauríem de tenir la capacitat de seure plegats al govern i arribar a tots els consensos possibles en la nova legislatura per assumir responsabilitats. Nosaltres n’estem disposats.

La proposta que vaig formular no hauria de ser impossible. I més si tenim en compte una diagnosi de la situació que crec àmpliament compartida. Si estem d’acord en què falla i en què cal, hauria de ser possible uns principis d’acord i consens respecte els dos punts que marcaran la següent legislatura i els propers anys a Catalunya.

Per una banda, el conflicte polític a Catalunya no està resolt. A més d’una solució per als presos polítics i pels exiliats -amnistia- cal trobar quina és la millor fórmula per la qual Catalunya com a subjecte polític que és, com a nació, pugui decidir quin ha de ser el seu estatus polític i la seva relació amb Espanya. Tots els partits a qui proposaré formar part del proper govern de mirada àmplia hem coincidit en els darrers anys en què la millor solució és que el conflicte polític es resolgui votant en un referèndum. Si tots estem d’acord en la diagnosi i en quina seria la millor solució, on és el problema?

Per altra banda, la reconstrucció de la Catalunya post Covid requerirà d’amplis consensos. Les bases de la Catalunya del 2030 les posarem ja en la següent legislatura. La nova Catalunya haurà de pensar-se sobre cinc grans temes que ens obligaran a posar-nos d’acord a una àmplia majoria política i social. La digitalització en sentit ampli de la nostra societat, indústria i empreses. La transició ecològica. L’aposta pel sector agroalimentari. I l’Educació i la Salut com a tractors de la recerca i la innovació i pilars de l’estat català del benestar.

Del fet, que ens posem d’acord i siguem ambiciosos en aquests cinc grans àmbits que descrivia, dependrà que el 2030 siguem una potència europea o ens hàgim quedat en terreny de ningú. Sense renunciar als nostres principis, tots els partits del govern de front ampli haurem d’abandonar les nostres posicions maximalistes de partida per tal de trobar punts en comú que ens permetin grans acords de país en aquests cinc grans àmbits. Un bon acord sempre requereix que tothom hi posi de la seva part.

I és que enfront tenim els partits del 155. Els que mantenen els nostres companys a la presó o a l’exili, els que permeten un rei fugat i toleren o aplaudeixen un sistema judicial corcat. Enfront tenim el model de país anquilosat i centralitzat que representen el PSC, Ciutadans i el PP. Però enfront tenim també la responsabilitat de construir un model de país veritablement nou. I no fer-ho no pot ser una opció.

Tenim dos grans reptes que exposava -solució al conflicte polític i Catalunya 2030- en els que hem de ser capaços de trobar-nos. El contrari seria una gran irresponsabilitat. I estic convençut que les cinc formacions polítiques representem el nervi central de la societat catalana. L’amor per la llibertat, la voluntat de ser, la igualtat d’oportunitats i no deixar ningú enrere.

La ciutadania demana respostes, no excuses. Aquesta serà la meva proposta i la defensaré perquè crec que és la millor per defensar els interessos del país i el conjunt de la seva gent. És l’hora del lideratge valent, tenaç i facilitador de solucions. Allunyem-nos del soroll i del càlcul de curta volada. El que volem és sortir-nos-en, en tot i per a tothom. Esquerra Republicana som els que fem que les coses passin i estem preparats per liderar aquesta transició que el país exigeix. Estem preparats per buscar la majoria àmplia que pot fer possible els canvis als que aspirem.