La diputada Raquel Sans ha registrat les conclusions d'Esquerra de la comissió d'estudi sobre la petroquímica
La diputada Raquel Sans ha registrat les conclusions d'Esquerra de la comissió d'estudi sobre la petroquímica

Els republicans presenten les conclusions a la comissió d'estudi sobre l'accident d'Iqoxe al Camp de Tarragona, que ha d'obligar a replantejar la seguretat industrial

La gravetat de l'accident a la planta química d'Iqoxe, amb tres persones mortes, ha suposat un canvi de paradigma a les relacions entre la indústria química i la ciutadania, especialment del Camp de Tarragona. I ha de suposar també un replantejament al model de seguretat industrial de Catalunya. Així ho conclouen els diputats d'Esquerra Republicana Raquel Sans i Ferran Civit que han participat els darrers mesos a la comissió d'estudi sobre la petroquímica, impulsada conjuntament per tots els grups del Parlament.

En les conclusions que han registrat aquest dimecres, els diputats republicans plantegen propostes tant en clau de seguretat industrial com en gestió de les emergències, denuncien que els màxims responsables de la companyia no compareguessin en persona a la comissió, "menystenint així el Parlament de Catalunya"; i constaten que, a l’espera de proves concloents, hi ha diversos informes que ja apunten que les barreres de seguretat van ser insuficients per evitar la tragèdia del gener.

Aquí resumim algunes de les propostes que Esquerra Republicana ha posat sobre la taula:

  • Definir de manera molt clara quins són els protocols d'activació de sirenes en cas d'emergència química.
  • En coordinació amb el món local, Educació i la Universitat Rovira i Virgili, realitzar formació a la ciutadania en emergències químiques i realitzar periòdicament simulacres d'actuació.
  • Proposem a Ia Generalitat fer ús dels avisos massius geolocalitzats, a través del sistema Celi Broadcast, tal com ja s'utilitza a altres països per alertar la ciutadania en casos de terratrè­mols o atemptats terroristes.
  • Instal·lar sensors perimetrals remots per tal de mesurar la qualitat de l'aire de manera immediata en cas que es produeixi un accident
  • Demanem a Interior el retorn urgent del Plaseqta al Camp de Tarragona, amb dotació de recursos econòmics i humans necessaris per a poder-lo aplicar en cas que sigui necessari, amb la brevetat més gran possible.
  • Un canvi normatiu al sector per fer obligatoris tant un registre remot i sistemes de còpia de segu­retat -perquè en cas que es produeixi un accident sigui possible determinar-ne les causes- com sales de control bunqueritzades a cada planta, amb l'objectiu de protegir-ne les persones treballadores.
  • Crear grup tècnic de bombers químics en col·laboració amb la subsecretaria d'Indústria.

Podeu consultar el document íntegre, aquí 👇