Sabrià, sobre el rei: 'Només hauria de venir per demanar perdó'

Aragonès reitera que Catalunya no té rei i denuncia el paper d'un cap d'Estat que va avalar la violència policial de l'1-O

Catalunya no té rei i si ha de venir a Catalunya que sigui per demanar perdó. Així ho ha defensat Esquerra Republicana aquest dimecres al ple del Parlament. Tant el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, com el president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, han criticat la visita a Barcelona que farà el monarca espanyol aquesta setmana.

"Un rei que avala la brutalitat policial? Un rei que avala les corrupteles? Hauria de demanar perdó a les víctimes de la violència de l'Estat, a desenes d'independentistes, de ciutadans, represaliats. És l'única cosa que hauria de venir a fer a Catalunya, i no ho farà", ha advertit Sabrià.

El vicepresident Aragonès ha recollit el guant a Sabrià i ha reiterat que els catalans i les catalanes no tenen rei. De fet, ni el Govern, ni el Parlament ni l'ajuntament de Barcelona enviaran representació institucional a l'acte on assistirà el monarca espanyol acompanyat de president Pedro Sánchez. "Hauria de fer reflexionar a la corona, que les tres institucions del país més rellevants declinin participar en una foto perquè no volem veure'ns associats a un cap de l'estat que s'ha alineat amb la dreta judicial, que s'ha fet seu el discurs del "a por ellos" que cridaven els qui ens van atonyinar l'1O", ha dit Aragonès.

Hores abans de la visita, Sabrià també ha traslladat al ple "l'episodi esperpèntic" de la setmana en què el poder judicial i la monarquia "es llepaven mútuament les ferides per no poder compartir escena a Barcelona a l'entrega dels despatxos judicials". Un episodi que va acabar amb una trucada de telèfon entre el rei i el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que "va tornar a demostrar moltes coses". "A quin Estat ens enfrontem i com de necessària és la República", ha afegit Sabrià.

  Sabrià, sobre el rei: 'Només hauria de venir per demanar perdó'

Tot plegat ho han dit després de recordar que la d'aquesta setmana no és una sessió de control ordinària, perquè Catalunya ara no té president a conseqüència de la sentència d'inhabilitació del Suprem a Quim Torra. Durant el debat, tant Aragonès com Sabrià també han traslladat tot el suport a Tamara Carrasco, que finalment ahir va resultar absolta després de dos anys "d'absurditat repressiva". "És una mostra de com la impunitat de determinats de l'Estat ha estat actuant a Catalunya els darrers anys. Aquesta impunitat que es basa en el triangle de la repressió: entre la cúpula del poder judicial, la policia nacional i la guàrdia civil, presidides pel cap de l'Estat, Felip de Borbó", ha conclòs Aragonès.

📲Recupera les intervencions, aquí! 👇