Salut i Justícia uneixen forces per lluitar contra el tabaquisme a les presons

Mentre que un 25% de les persones en llibertat fumen, aquest percentatge augmenta fins al 75% entre les persones recluses

Els Departaments de Salut i Justícia, encapçalats per les republicanes Alba Vergés i Ester Capella respectivament, han dissenyat un ambiciós pla amb l'objectiu de reduir el consum de tabac a l'interior dels centres penitenciaris. Aquest pla s'iniciarà amb una prova pilot a Quatre Camins, la qual es posarà en marxa a partir del 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac.

Ambdues conselleries han considerat oportú atacar el tabaquisme en una part de la societat que és especialment consumidora d'aquest producte. I és que el tabac està molt arrelat a la cultura penitenciària. Segons ha explicat Ester Capella, el tabac "és moneda de canvi, pretext per a la conversa i fórmula per a la resolució amistosa de conflictes" i per això ha matisat que "és un tema que cal tractar amb delicadesa". Segons les dades que han ofert les conselleries, mentre que a l'exterior un 25% de la població és consumidora de tabac, a les presons, aquest percentatge augmenta fins al 75%.

Els presos que puguin deixar de fumar a la presó podran sortir en llibertat amb un futur més esperançador
Alba Vergés Consellera de Salut

El pla en qüestió inclou campanyes de sensibilització, plans d'atenció personalitzats per als interns que vulguin deixar de fumar i canvis estructurals a les presons, com la implantació de cel·les per a no fumadors o la creació d'espais lliures de fum a zones comunes com els patis, on actualment es permet fumar sense limitacions.

Segons ha comentat Vergés, es tracta d'un pas endavant molt important, ja que "els presos que puguin deixar de fumar a la presó podran sortir en llibertat amb un futur més esperançador". Per a la consellera, el programa pilot de Quatre Camins "no és res més que garantir el dret a la salut, que hi ha de ser sempre" perquè forma part, explica, "del dret a la vida".