Esquerra Republicana proposa al Parlament corregir el nyap de PSC i Junts amb el Fons de Transició Nuclear

Vilalta lamenta que la sociovergència diferenciï entre "municipis de primera i de segona" i el conseller Torrent denuncia que s'han prioritzat interessos partidistes

Esquerra Republicana ha fet una proposta oberta als grups parlamentaris del Parlament per tal de corregir i "arreglar les disfuncions" que PSC i Junts van aprovar la setmana passada en modificar el Fons de Transició Nuclear que, entre d'altres, deixa finalment fora una vintena de municipis del Segrià i les Garrigues que són dins dels 30km.

Els republicans han plantejat una pregunta a la sessió de control al Parlament per denunciar el pacte sociovergent que fa menys d'una setmana va tergiversar l'essència i l'objectiu inicial d'aquesta eina que, en origen, pretenia fixar recursos per preparar els territoris afectats amb el tancament de les nuclears. "Fem una proposta a la cambra i al Govern per arreglar les disfuncions -els seus propis diputats ho reconeixen- que han creat amb aquesta tramitació que ni en fons ni en forma serà positiva", ha dit la portaveu parlamentària d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta. Una proposta que tant Junts com el PSC han acceptat ràpidament durant la mateixa sessió de control.

Vilalta, que ha recordat que els dos grups parlamentaris es van negar a negociar i que han tirat endavant el text sense consens territorial, ha advertit que el nou Fons crea "municipis de primera i de segona" perquè "es converteix en una simple repartidora de subvencions, és el model clientelar de sempre".

La portaveu d'Esquerra ho ha dit en preguntar al conseller d'Empresa, Roger Torrent, aquest dimecres al Parlament. Torrent ha lamentat que el nou acord de PSC i Junts hagi trencat els dos principis fundacionals: tenir governança territorial i destinar tots els esforços a projectes tractors.

"És una llàstima perquè s'han primat més els interessos partidistes, segurament pensant més en les municipals", ha apuntat. Per això, el conseller ha fet una crida a "pensar en la següent generació, en la Catalunya sencera i que els territoris que han estat generosos els últims anys puguin tenir oportunitats en un marc nou".

  Esquerra Republicana proposa al Parlament corregir el nyap de PSC i Junts amb el Fons de Transició Nuclear