Un camp de carxofes del Prat de Llobregat, en ple Parc Agrari / ACN
Un camp de carxofes del Prat de Llobregat, en ple Parc Agrari / ACN

Esquerra Republicana, conjuntament amb JxCat, PSC i Comuns, registren la proposició de Llei al Parlament, després que decaigués la iniciativa la passada legislatura per la convocatòria electoral del 155

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha entrat a registre al Parlament la llei d’Espais Agraris, juntament amb els grups de Junts per Catalunya, Catalunya en Comú i el PSC. Aquesta proposició de llei té per objectiu definir, valorar i preservar els espais agraris davant l’augment de l'ocupació del sòl derivat del creixement urbà i l’explotació forestal.

La llei impulsada per part del Grup Republicà per la diputada Irene Fornós, ja va ser presentada la legislatura anterior però no va tenir temps a poder ser aprovada per l’aplicació de l’article 155, és per això que ara es tramita de nou. En aquest sentit, Fornós explica que "es reprèn el camí per tirar endavant la llei d'Espais Agraris, una llei per la qual durant l'anterior legislatura ja s'havia fet moltíssima feina”. “Aprofitant la feina feta per la consellera Meritxell Serret i pel departament d’Agricultura, a més de la demanda que existeix per part del sector, qui també va participar, fa que des del Grup Republicà haguem decidit obrir el contacte amb altres grups per tornar-la a entrar al registre”, afegeix la diputada ebrenca.

Aprofitant la feina feta per la consellera Meritxell Serret i la demanda i feina feta pel sector, des del Grup Republicà hem decidit obrir el contacte amb altres grups per tornar a entrar al registre la llei d’Espais Agraris
Irene Fornós Diputada al Parlament de Catalunya

De fet, aquesta llei neix de la necessitat, reivindicada tant pel sector agrícola com pels territoris més afectats, de reconèixer que l’activitat agrària només serà sostenible si se n’assegura la producció, la qualitat i la seguretat alimentària, l’equilibri territorial i la preservació del món rural i els seus habitants.

Així, aquesta proposta té com a finalitat ordenar la gestió dels espais agraris a Catalunya i dissenyar els elements necessaris per a donar seguretat jurídica als titulars de les explotacions agràries. A més, també pretén regular mecanismes per posar en producció finques agràries en desús i així avançar en la sobirania alimentària.

Per últim, la proposta presentada avui també prioritza respectar les condicions mediambientals, conservar la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic.