Sabrià: 'El PSC vol fer sortir al carrer 200.000 persones confinades el 14F. El ministre/candidat ho haurà d'explicar molt bé'

Els republicans alerten que el TSJC impulsa un nou 155 encobert i reclamen mantenir l'ajornament electoral per protegir la vida i el dret a vot

L'ajornament electoral es fa per protegir vides, per prioritzar la salut pública i garantir el dret a vot. I qui defensi el contrari vol condicionar unes eleccions per interès de partit. Així ho ha defensat el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, durant un debat al Parlament.

"El PSC i el ministre, en funcions de candidat, Salvador Illa, hauran d'explicar molt bé per què volen posar en risc la salut de centenars de milers de catalans i catalanes. Es demana a tothom que es quedi a casa, però el 14F volen moure 5 milions de persones, de les quals 200.000 podrien estar confinades", els ha recriminat Sabrià.

Els republicans han exigit explicacions als socialistes per "forçar unes eleccions" en lloc de "treballar per repartir més vacunes, o donar ajudes econòmiques als sectors afectats". I volen que el PSC -que, tot i sumar-se al consens per ajornar les eleccions és al darrere dels recursos als tribunals- aclareixi per què l'ajornament era vàlid a Galícia i al País Basc, però no ho és per a Catalunya.

"Estem davant d'un nou 155 encobert; jutges i règim del 78 donant un nou cop a la democràcia: el règim ha canviat de candidat. De l'Arrimadas del 2017 al ministre Illa del 2021. De nou, vots contra togues, vots contra el PSOE, vots contra un Estat, i guanyarem com ho fem cada vegada a les eleccions i ho tornarem a fer ara", ha conclòs Sabrià.

També hi ha fet referència el coordinador nacional d'Esquerra. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha manifestat la seva "preocupació, perplexitat i indignació" per la suspensió per part del TSJC del decret del Govern que ajornava les eleccions catalanes al 30 de maig.

"Preocupació, perquè aquesta decisió pot comportar que el 14 de febrer es mobilitzin més de cinc milions de persones per votar en plena tercera onada de la pandèmia; perplexitat, perquè tenim uns precedents, el País Basc i Galícia, que fa un any van poder ajornar les seves eleccions sense cap problema o interferència; i indignació, perquè la justícia continua condicionant aquesta legislatura i ho fa afavorint els que avantposen els seus interessos als de la ciutadana, i això és totalment rebutjable", ha denunciat.

Aragonès també ha fet una crida a enfortir la cohesió i el consens aconseguit entre totes les formacions polítiques representades al Parlament divendres a la taula de partits: "Tots ens vam posar d'acord a traslladar la data de les eleccions i llavors ningú va qüestionar que el Govern estigués habilitat per fer-ho", ha recordat. I ha afegit: "Tenim tots els informes tècnics requerits, però, a més, parlem de sentit comú, només cal veure l'evolució de les dades sanitàries i les recomanacions dels experts".

Finalment, ha anunciat que el Govern presentarà al·legacions contra la decisió del TSJC: "Al Govern batallarem fins al final per defensar la data acordada del 30 de maig perquè estem convençuts que tenim la raó sanitària i que és la millor decisió per defensar el dret a la salut i el dret a votar amb llibertat i seguretat".