ACN
ACN

El diputat Villalbí ha advertit els socialistes: "Si el PSC hi vota en contra als ajuntaments, s'hi ha d'oposar a tot arreu, sense càlculs partidistes"

Esquerra Republicana s’ha posicionat en contra del projecte energètic que impulsa el govern espanyol de la MAT que vol unir l'Aragó amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i ha demanat a les diferents formacions polítiques al Parlament fer un front per aturar-lo.

En roda de premsa, el diputat al Parlament de Catalunya, Eugeni Villalbí, ha denunciat que el projecte representa un model de producció i distribució d'energia de "grans oligopolis" i que dona continuïtat a l'actual estructura del mercat elèctric i "les disfuncions que genera en el cost de l'energia".

El projecte d'alta tensió representa 287 quilòmetres de línia, dels quals 181 quilòmetres travessa pel territori català afectant vuit comarques: Terra Alta, Ribera d'Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Baix Penedès, l'Alt Penedès i Baix Llobregat. "Un fet que demostra que no són línies d'evacuació sinó que són línies de distribució", així de contundent s'ha mostrat Villalbí.

Els republicans han fet una crida a tots els grups parlamentaris a fer un front comú en per aturar un projecte que va en contra del país i de la gent. De fet, als diferents municipis afectats ja s'han presentat i aprovat mocions en contra del macroprojecte. Precisament per això, Villalbí ha advertit que "si el PSC vota en contra d'això als ajuntaments, s'hi ha d'oposar a tot arreu, sense càlculs partidistes". El republicà ha lamentat que la Diputació de Barcelona, presidida per la socialista Núria Marín, no hagi presentat cap al·legació a aquest projecte que afecte el seu territori.

Amb tot, una de les prioritats d'Esquerra Republicana és protegir l'ecosistema, el medi ambient, els espais agraris i la fauna. En la roda de premsa, també ha participat les diputades per Tarragona, Ebre i Penedès, Raquel Sans, Maria Jesús Viña, i Lluïsa Llop, respectivament, que han exposat les inquietuds i les afectacions que comporta el projecte de la MAT al territori i han denunciat que “són els mateixos territoris que sempre suporten les infraestructures per la resta del país”.

La republicana Raquel Sans ha denunciat que la línia aèria MAT travessa més de la meitat dels 22 espais protegits de la demarcació de Tarragona. "Per una qüestió d'acumulació territorial ens hem d'oposar al projecte i tornem a dir NO a la Mat", ha dit Sans.

Per la seva banda, Lluïsa Llop ha posat en relleu que l'aprovació del projecte no només suposaria afectacions naturals, sinó també a "l'economia de moltes persones que treballen en l'agricultura i viticultura ecològica".

Per últim, Maria Jesus Viña ha destacat la importància que els agents rurals i econòmics del territori puguin comparèixer a la Comissió d'Acció Climàtica, tal com ha demanat Esquerra Republicana, per poder expressar el seu posicionament i les seves inquietuds. "Plantegem una transició energètica des del territori, no d'esquena al territori ni contra el territori com planteja aquesta línia privada", ha reivindicat Viña.