Representants del Consell de Drets Humans de l'ONU / ACN
Representants del Consell de Drets Humans de l'ONU / ACN

Una vintena d'estats membres de Nacions Unides fan recomanacions a l’Estat espanyol perquè protegeixi aquests drets fonamentals durant l’examen del Consell de Drets Humans

L’Estat espanyol s’ha sotmès a examen a les Nacions Unides. La prova, coneguda com a Examen Periòdic Universal (EPU), avalua els estats que en són membres sobre el grau de compliment en matèria de drets humans. En les seves intervencions, múltiples països integrants del Consell de Drets Humans - l’organisme avaluador- han advertit Espanya sobre els excessos dels cossos de seguretat, i li han recomanat que vetlli per la llibertat d’expressió i el dret a reunió i manifestació.

En aquest sentit, països com Itàlia, Rússia, Països Baixos, Macedònia o Mèxic han recomanat a Espanya que investigui els casos d’excés policial. També Suïssa li ha demanat que estableixi un protocol de bones pràctiques dels cossos policials, assenyalant que té pendent superar -ha dit literalment- el seu passat franquista. Aquests països també han suggerit a l’Estat que blindi i protegeixi el dret de manifestació i de reunió, així com la llibertat d’expressió. A aquesta demanda concreta s’hi han afegit estats com Colòmbia, Islàndia, Costa Rica, Xipre, la República Txeca i Alemanya. Els Estats Units fins i tot han sol·licitat a l’Estat espanyol que reti comptes de crims i delictes contra periodistes.

Països com Bèlgica han fet un pas més enllà i, després de demanar a l’Estat que adopti mesures per garantir els drets de reunió i de manifestació, els ha recomanat que revisin la tipificació d’alguns delictes del Codi Penal i els ajustin a criteris internacionals. Amb la mateixa contundència, Canadà ha demanat a Espanya que despenalitzi els delictes d’injúria a la Corona i revisi la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda també com a “llei mordassa”. Veneçuela, per la seva banda, ha fet explícita la necessitat de l’Estat espanyol d’impulsar un diàleg constructiu amb el poble català i les seves institucions.

La Secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, que ha assistit a la sessió de les Nacions Unides, ha apuntat des de Ginebra que "cal continuar treballant en l’àmbit dels drets humans". "Nosaltres, com a demòcrates, el que fem és defensar l’exercici d’aquests drets humans, i més concretament, d'aquells que avui veiem vulnerats per aquesta causa general contra l’independentisme" ha afegit. "Crec que s’ha fet un exercici degut en relació a la situació d’aquests drets", ha clos Rovira, "avui calia ser aquí".

Nosaltres, com a demòcrates, el que fem és defensar l’exercici dels drets humans, concretament, d'aquells que avui veiem vulnerats per aquesta causa general contra l’independentisme
Marta Rovira

En una altra línia, els representants dels estats membres del Consell de Drets Humans han recomanat a Espanya que treballi per impulsar mesures que garanteixin el dret d’asil i refugi, així com que penalitzi la discriminació, l’odi i la xenofòbia. Molts països també han remarcat la necessitat de seguir treballant per a la igualtat de gènere i l’eradicació de la violència masclista.

Per la seva banda, l’estat espanyol s’ha defensat argumentant que la llei nacional no preveu restriccions al dret de reunió i manifestació o a la llibertat d’expressió, drets que només poden ser intervinguts, ha dit, en cas que s’atempti contra la integritat física de les persones o les coses. El Secretari d’Estat d’exteriors, encarregat de representar Espanya, també ha assegurat que la policia només actua quan les manifestacions deixen de ser pacífiques, i que en tot cas ho fa de forma proporcional.

Etiquetes