El candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, al Parc de la Ciutadella / Marc Puig
El candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, al Parc de la Ciutadella / Marc Puig

La número dos a la llista d’Esquerra Barcelona, Elisenda Alamany, ha acusat els socialistes d’”aigualir” la lluita lgtbi i a Trias de creure que la defensa dels drets del col·lectiu és “fàcil i còmoda”

El candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha proposat crear “una oficina especialitzada en casos de lgtbifòbia, referent arreu del món” a la ciutat. Es tracta, ha explicat Maragall, de fer de Barcelona “una seu internacional de refugi, acollida i asil de víctimes de la lgtbIfòbia”.

Amb aquesta mesura, diu el republicà, es fa extensiu el “lligam de les polítiques de defensa dels drets LGTBI amb una millora estructura”: “és una mostra, no només de voluntat, sinó de compromís”. En matèria LGTBI, ha insistit el candidat, “hem d’anar a totes, no només en la prestació de serveis sinó en la conquesta de la consciència social universal”.

Maragall ha defensant que el “missatge” és “tan cap a fora com cap a dins”, una proposta “d’autoexigència per estirar aquesta història d’experiència i lideratge social” de la ciutat i dels moviments pro-drets LGTBI. Una aposta que s’ha d’estendre arreu de Catalunya a través d’una aliança “entre la Generalitat i l’Ajuntament, entre el país i la ciutat”, ha demanat Maragall.

De manera similar, la segona a la llista d’Esquerra per Barcelona, Elisenda Alamany, ha posat sobre la taula el “programa rainbow”, una iniciativa “d’acompanyament pedagògic i suport als docents per fer front a la diversitat sexual i de gènere, que ja és a les aules i a la qual hem de saber donar resposta”.

Alamany ha recordat que “la lluita per la conquesta de drets mai no es facil ni còmoda”, malgratalguns partits creuen que la lluita feminista i lgtbi ho és”. Aquest dard, llançat contra les declaracions de Trias que titllava el feminisme de “massa revolucionari”, ha rebotat també als socialistes, a qui la republicana acusa d’haver “aigualit la conquesta de drets lgtbi”.

 La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, al Parc de la Ciutadella / Marc Puig
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, al Parc de la Ciutadella / Marc Puig

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminisme, Tània Verge, ha reivindicat el lideratge de Catalunya en matèria LGTBI: “Som un país que pot tenir l’orgull d’haver estat pioner amb un moviment LGTBI fort, divers i que lluita des de fa 50 anys per tenir els drets que avui tenim”.

Tot comença en l’àmbit municipal”, ha apuntat la consellera, “per això necessitem municipis republicans compromesos amb la defensa dels drets del col·lectiu, que siguin punta de llança en la nostra societat”. Així, Verge ha assenyalat la importància de “donar suport al teixit associatiu” dels municipis, per emprendre una acció directa i personalitzada de de la promoció dels drets LGTBI. “L’aliança entre associacions i entitats és cabdal”.
Verge ha posat de relleu el compromís del Govern amb la lluita LGTBI, amb mesures com “triplicar-ne el pressupost” o “establir l’educació sexual com a matèria curricular”. “Volem un país lliure d’odi per raó de la identitat de gènere”, ha subratllat Verge, i ha clos “però per poder-ho fer necessitem la màxima implicació de tothom”.

Per acabar, la membre del Jovent Republicà, Marta Novella, ha refermat el compromís del jovent per “treballar des de tot arreu, també des dels ajuntaments, per combatre la lgtbifòbia, la transfòbia i la bifòbia”. En aquest sentit, ha llistat algunes de les propostes de la organització, com “dotar de pressupost les polítiques per paliar les problemàtiques del col·lectiu”, “crear espais d'atenció als joves”, i “facilitar-los atenció psicològica”. “És molt important que la realitat LGTBI formi part del nostre imaginari col·lectiu”, ha clos Novella.