La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, en roda de premsa / Paula Roque
La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, en roda de premsa / Paula Roque

La secretària general adjunta i portaveu republicana retreu a Junts la “irresponsabilitat” de despenjar-se de l’acord i els avisa que “deixen la llengua a mercè dels tribunals”

Necessitem eines per protegir el català i el model d’escola catalana”. Aquesta és la premissa de la qual parteix la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta. “Per això”, diu, “fa dies que demanem responsabilitat de país”, però "l’únic que veiem avui és una irresponsabilitat de partit”.

Després que Junts hagi anunciat que no donaran suport a la modificació de la llei de política lingüística, Vilalta lamenta que els juntaires “renunciïn a una eina pròpia treballada i aprovada des del Parlament de Catalunya”. En aquest sentit, la portaveu recorda que aquesta decisió “s’allunya d’un consens que ja existia” i “d'una proposta de marc legal per protegir i reforçar el català a l'escola”. “La judicialització posa el model d'escola catalana en escac”, adverteix la republicana; per això, retreu a Junts que “deixen la llengua a mercè dels tribunals” per les discrepàncies internes. Unes discrepàncies que, segon assenyala Vilalta, “trenquen el consens del 80% del Parlament”. “Lamentem que anteposin els interessos de partit als de país”, ha reblat la secretària general adjunta.

També ha defensat la proposta de modificació de la llei de política lingüística com un instrument que, davant de “jutges que volen imposar” percentatges, “fa prevaldre el criteri pedagògic, la protecció a la llengua i els consensos de país”. “No fer res no és una opció, no tenir alternativa no és una opció”, ha assegurat la secretària general adjunta, “perquè el català ho val tot”.

Som aquí en defensa del país, de la llengua i de l'escola catalana”, ha reivindicat Vilalta en nom dels republicans i republicanes. Per “totes les eines que sumin, que busquin consens, que serveixin per protegir el català i l'escola, Esquerra hi serà”, ha asseverat, perquè, “en defensa de la llengua, ens necessitem a tots”. “No saltarem d’aquest consens, i no renunciem a reconstruir-lo”, ha clos.