Pilar Vallugera, a la dreta, amb la resta de portaveus que han registrat la iniciativa
Pilar Vallugera, a la dreta, amb la resta de portaveus que han registrat la iniciativa

La comissió pretén acabar amb la impunitat que ha existit durant dècades i revisar els protocols preventius i l'atenció a les víctimes

El Grup Republicà al Congrés dels Diputats, juntament amb Unidas Podemos-ECP i EH-Bildu, ha registrat aquest dimecres la sol·licitud de creació d'una comissió d'investigació sobre els abusos sexuals a l'església catòlica, una realitat sostinguda durant dècades i invisibilitzada per una xarxa de complicitats i encobriments que no s'han començat a denunciar i desemmascarar fins fa ben poc, gràcies a la valentia de persones que en van ser víctimes en la seva infància i adolescència.

"Ha acabat el temps de la impunitat”, ha assegurat la diputada republicana Pilar Vallugera, que ha estat l'encarregada en nom d'Esquerra de registrar la iniciativa. “S'ha anat sabent que aquestes pràctiques eren habituals i que s'han tapat”. “El que demanem”, ha afegit, "és restituir les víctimes, que ho són per tota la vida, saber la veritat amb la missió d'aclarir possibles responsabilitats polítiques en ocultar els fets, i que s'investigui fins al final perquè tothom sigui responsable dels seus actes”. Per Vallugera, són necessaris els processos de justícia restaurativa, la reparació a les víctimes “i el reconeixement d'uns fets que han provocat tant de dolor”.

Els casos de pederàstia dins de l'esglèsia catòlica han estat un greu problema a escala mundial però concretat, també, tant a Catalunya com a l'Estat espanyol. La comissió d'investigació es proposa investigar l'existència de xarxes i estructures dins de l'església catòlica “que faciliten, perpetuen i tapen les agressions sexuals en la infància i adolescència” i la seva relació amb el poder públic.

Són necessaris la justícia restaurativa, la reparació a les víctimes i el reconeixement d'uns fets que han provocat tant de dolor
Pilar Vallugera Diputada del Grup Republicà al Congrés

També es pretén valorar el grau de coneixement d'aquestes pràctiques delictives per part dels organismes públics, per extreure'n possibles responsabilitats polítiques, i el seguiment de les víctimes de les agressions amb l'objectiu de reforçar els protocols i eradicar aquesta xacra, durant tant temps anònima.

Per part d'Esquerra Republicana, la sol·licitud la signen el portaveu del grup al Congrés, Gabriel Rufián, i la portaveu adjunta, Carolina Telechea. En el cas que sigui aprovada, la comissió la formarien quatre representants dels partits amb més de 50 diputats al Congrés i dos de la resta, i per als treballs es preveu una durada de sis mesos prorrogables.

Pels grups proposants, el poder públic ha d'assegurar “l'adopció de mecanismes de prevenció efectius, la transparència en les investigacions i la informació a les víctimes”, alhora que també “ha de garantir que s'elaboren i es corregeixen els protocols de prevenció i intervenció”. És evident, conclouen, que no sembla que aquesta vigilància hagi existit fins ara, o no almenys de manera eficient.

Prova de la magnitud del problema a escala global són els resultats d'una comissió independent que fa poques setmanes revelava els resultats de la seva investigació a l'Estat francès: es van identificar entre 2.900 i 3.200 religiosos pedòfils des de 1950, que s'amplien fins a 330.000 si s'hi sumen els laics involucrats en tasques d'església. El nombre de víctimes arribava fins les 216.000.

Per Esquerra Republicana, Unidas Podemos i EH-Bildu, l'Estat espanyol necessita un exercici semblant per acabar definitivament amb l'encobriment de tants anys i amb tantes víctimes, i tot apunta que les dades serien tan alarmants com les que s'han fet públiques a França.

En declaracions als mitjans de comunicació davant del registre del Congrés, Vallugera ha expressat el desig que la resta de formacions polítiques, amb al·lusió concreta al PSOE, no posi traves a la creació d'aquesta comissió d'investigació, ja que d'altra manera es podria entendre que la connivència per amagar aquest drama des de determinades esferes continua.

Etiquetes