Gabriel Rufián i Joan Baldoví registren la petició de comissió d'investigació al Congrés.
Gabriel Rufián i Joan Baldoví registren la petició de comissió d'investigació al Congrés.

Gabriel Rufián avisa que el govern espanyol “haurà de donar moltes explicacions si torna a vetar una comissió d’investigació sobre la Casa Reial”

El Grup Republicà al Congrés dels Diputats ha registrat aquest dijous, juntament amb Compromís, la petició d’una comissió d’investigació sobre les presumptes il·legalitats comeses pel rei emèrit, Joan Carles I, després que la Fiscalia Anticorrupció hagi demanat informació a Suïssa sobre 100 milions de dòlars que l’ex cap d’Estat hauria rebut de l’Aràbia Saudita. Anticorrupció manté obertes diligències per un presumpte delicte de suborn internacional a la construcció de l’AVE a La Meca, i la Fiscalia de Ginebra està investigant aquesta suposada donació, fet que ha motivat l’intercanvi d’informació entre els dos països.

Al marge de la petició de comissió d’investigació, el Grup Republicà ha registrat una bateria de preguntes dirigides al govern de l’Estat perquè es posicioni sobre l’afer.

La comissió d’investigació té com a objectiu conèixer els presumptes comptes irregulars de Joan Carles I a Suïssa i altres paradisos fiscals, a nom de tercers, i avaluar d’on procedeix aquest capital, així com determinar “possibles casos de blanqueig de capitals i xantatges en relació al l’ex cap d’Estat”, i “l’existència de xarxes i estructures opaques per a l’adjudicació de contractes” i la seva presumpta relació amb Joan Carles I.

El portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián, ha avisat que l’actual govern espanyol, “que es diu progressista, haurà de donar moltes explicacions si torna a vetar una comissió d’investigació sobre la Casa Reial”. I és que l’any 2018, el PSOE, juntament amb PP i Ciutadans, van al·legar la “inviolabilitat” del monarca per a vetar una comissió d’investigació sobre la Casa Reial impulsada també per Esquerra Republicana, en aquell cas amb Unidas Podemos.

“Entenem si un tema mereix ser investigat i tractat per un govern autoanomenat ‘del canvi’ és aquest: l’opacitat entorn a la Casa Reial i a una família que no solament no vota ningú sinó que cobra casi 8 milions d’euros públics a l’any, i de les relacions cada cop més flagrants entre Joan Carles de Borbó i sàtrapes de l’Aràbia Saudita”, ha afirmat Rufián.

A les preguntes dirigides al govern espanyol, Rufián i la diputada republicana Maria Dantas reclamen a l’Executiu que esclareixi si té coneixement de la investigació iniciada per la fiscalia de Ginebra sobre els negocis del rei emèrit, i que expliqui si pensa iniciar alguna investigació sobre la implicació que anteriors governs pugin haver tingut amb aquestes activitats. Així mateix, i davant les evidències publicades, pregunta al govern si pensa instar la Fiscalia General de l’Estat a iniciar una investigació judicial sobre les presumptes il·legalitats de Joan Carles I.

Podeu consultar els documents de la petició de comissió d'investigació i les preguntes dirigides al govern de l'estat aquí: