El diputat republicà al Congrés Xavier Eritja.
El diputat republicà al Congrés Xavier Eritja.

Xavier Eritja: “Serem molt exigents per acabar amb les males pràctiques de les grans corporacions”

El Grup Republicà al Congrés dels Diputats serà “molt exigent” per acabar amb les “males practiques” de grans corporacions, grans indústries i grans superfícies, que acaben “perjudicant” els petits productors, agricultors i ramaders. Així ho ha explicat el portaveu d’Agricultura del Grup Republicà, Xavier Eritja, durant la tramitació de la nova llei estatal de la cadena alimentària que s’està duent a terme aquests dies a les corts espanyoles.

El projecte de llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària regularà les relacions comercials que s’estableixen entre els diferents esglaons de la cadena, des del petit productor agricultor i ramader, passant per la indústria i elaboració del producte, fins a les empreses distribuïdores i de venda d’aliments.

“Cal evitar el que està passant en aquests moments, els abusos de poder i domini per part de les grans corporacions, que amb les seves pressions acaben marcant el preu i provoca que el petit productor sovint es veu obligat a vendre per sota del preu de cost, i no li acaben sortint els números”, afirma Eritja, que avisa que “és una llei fonamental i cal que es treballi amb la màxima transparència”.

Les cooperatives tenen un paper essencial en el desenvolupament econòmic i social del món rural
Xavier Eritja Portaveu d'Agricultura del Grup Republicà al Congrés.

El paper de les cooperatives

Aquesta setmana s’han celebrat les compareixences en comissió dels representants del sector. A proposta del Grup Republicà, han comparegut la Unió de Llauradors i Ramaders, del País Valencià, i la Cooperativa Plana de Vic. “Les cooperatives tenen un paper essencial en el desenvolupament econòmic i social del món rural, per la seva vinculació directa al territori i pels valors sota els quals operen, que estan sustentats en els principis de col·lectivitat”, va expressar Eritja.

Durant la sessió de dijous, la diputada Inés Granollers va alertar que els consumidors finals sovint paguen per un producte fins un 200% del preu que cobra el productor. “Com expliquen que un productor de préssec vengui a 20 o 30 cèntims el quilo i el supermercat el pugui vendre a 2 euros?”, va manifestar, alhora que avisava que “el sector està prop de la ruïna” i que de seguir així es provocarà l’abandonament del sector primari.

“Des d’Esquerra Republicana estarem en tot moment al costat del petit productor, tant pagès com ramader”, subratlla el Eritja, “perquè creiem que són ells els qui s’arrelen al territori i mantenen l’activitat al territori”. “Cal que d’aquesta llei en surtin beneficiats”, conclou.