El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

Els republicans, juntament amb la resta de forces sobiranistes i independentistes, reclamen conèixer amb exactitud els fets vinculats al cop d’estat i no participen en l’acte de commemoració presidit per Felip VI

El Grup Republicà al Congrés, juntament amb la resta de forces independentistes i sobiranistes de la cambra, ha reclamat aquest dimarts que es desclassifiquin tots els documents escrits, sonors o de vídeo que permetin conèixer amb exactitud els fets vinculats al cop d’estat del 23F, el dia que es compleixen 40 anys de l’assalt al Congrés encapçalat pel tinent de la Guàrdia Civil Antonio Tejero. Cap d’aquestes forces ha volgut participar en l’acte de commemoració presidit pel rei Felip VI.

Esquerra Republicana, EH Bildu, Junts, el PDeCAT, la CUP i el BNG han registrat una proposició no de llei conjunta per tal d’instar el govern espanyol a fer pública tota la informació relativa al cop d’estat. En aquest sentit, el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, s’ha mostrat convençut “que igual que ara es coneix perfectament el paper de M. Rajoy i el Partit Popular a la trama corrupta i d’espionatge polític, segurament d’aquí molt poc també se sabrà, com de fet se sap, el paper real de la Casa Reial el 23 de febrer”.

Les formacions independentistes al Congrés subratllen la necessitat de saber quins són “els noms dels militars implicats en la temptativa, no només els caps de turc condemnats”, així com “la trama civil directa i indirecta del cop” i “els contactes amb els partits que acceptaven un govern de concentració com a mal menor, disposats a col·laborar-hi”. A més, defensen que “és necessari esclarir el paper de la Casa Reial, les seves veritables intencions i el seu paper central a la trama”.

Igual que ara es coneix el paper de M. Rajoy i el PP a la trama corrupta, també se sabrà el paper real de la Casa Reial el 23F
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés
 Diputats i diputades de les formacions independentistes i sobiranistes al Congrés.
Diputats i diputades de les formacions independentistes i sobiranistes al Congrés.

En un acte conjunt al Congrés previ als actes oficials de commemoració del 23F, les formacions independentistes han llegit un manifest en el qual denuncien que el Règim del 78 i els pilars que el sustenten són el “cadenat” que “impedeix” que la ciutadania catalana, basca i gallega, així com les classes populars d’arreu de l’Estat, avancin “cap a un escenari democràtic basat en la llibertat nacional i la justícia social”.

“Mentre l'estat espanyol continuï sustentat en els mateixos estaments polítics, judicials, policials i monàrquics que fa 40 anys; mentre no es reconegui el dret a l'autodeterminació i hi continuï havent presos polítics, exiliats i repressió, ni existirà normalitat democràtica ni aquest Estat pot ser considerat una democràcia plena”, conclou el text.

Llegiu el manifest complet aquí: